Doi agenți GRU, despre care a scris publicația franceză Le Monde, au fost în Moldova. Ce spune SIS

Embed:

Doi dintre cei 15 agenți GRU (Direcția Principală de Informații, este agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse), despre care la finele anului trecut a scris publicația franceză Le Monde că au folosit Alpii francezi ca bază pentru operaţiuni în toată Europa, au fost în R.Moldova în anul 2014. Cel puțin așa susțin sursele noastre, iar Serviciul de Informații și Securitate confirmă faptul că unele nume din listă sunt în vizorul instituției.

Potrivit deschide.md, doi din lista celor 15 agenți GRU din cuibul de asasini din Alpi, făcută publică în data de 4 octombrie 2019 de presa fraceză, au avut deplasări în R.Moldova în toamna anului 2014.

„Aceștia au intrat în R.Moldova prin punctul de trecere a frontierei de pe Aeroportul Internațional Chișinău și au petrecut mai multe zile în capitală, dar și în stânga Nistrului. Vizita unuia dintre ei a fost înainte ca Chișinăul să semneze Acordul de asociere cu UE, iar cel de al doilea a venit imediat după semnarea Acordului”, a spus sursa.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, într-un răspuns la o solicitare a portalului Deschide.MD la acest subiect, a fost confirmat faptul că unele nume din lista „Le monde” sunt în vizorul instituției, însă a refuzat să le dezvăluie identitatea.

 „SIS a examinat solicitarea Dumneavoastră cu privire informația apăruta în publicația franceză „Le Monde”, prin care se anunță că serviciile speciale occidentale au descoperit în Munții Alpi din Franța un grup de 15 spioni ai Serviciului Militar de Informații al Rusiei (GRU) specializat în asasinate și sabotaj, și care a acționat în ultimii ani în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova, și vă comunică că instituția desfășoară continuu activități focusate pe identificarea și contracararea stărilor de risc la adresa securității naționale.

Cât privește datele despre persoanele menționate în interpelare, specificăm că unele nume se află în atenția SIS, însă ținând cont de restricțiile legislative ce protejează informațiile în curs de investigare, suntem în imposibilitatea de a furniza detalii pe marginea acestui subiect.

Reiterăm că, Serviciul de Informații și Securitate în cooperare cu organele abilitate ale statului, precum și cu partenerii externi, întreprind măsuri pentru identificarea și reținerea persoanelor bănuite de organizarea și desfășurarea activităților cu caracter subversiv pe teritoriul național al Republicii Moldova”, se arată în răspunsul SIS.

Le Monde, a scris la începutul lunii octombrie că cincisprezece spioni ruşi au folosit Alpii francezi ca bază pentru operaţiuni în toată Europa. Aceștia ar fi fost specializați în asasinate și ar fi acționat pe teritoriul european din 2014.

Ziarul cita atunci că în acest caz o operaţiune de urmărire derulată de serviciile de contraspionaj franceze, elveţiene şi britanice.

„Unul dintre cei 15 agenţi ar fi fost identificat de Londra drept unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia. Tentativa de asasinat s-a produs în martie 2018. Cei doi au supravieţuit, dar o locuitoare din regiune a murit după ce a găsit un flacon care a fost folosit la transportarea produsului toxic. Operaţiunea a provocat un incident diplomatic major între Moscova şi Uniunea Europeană şi a determinat serviciile occidentale să-i urmărească pe cei responsabili".

Sursa a mai scris că ofițerii GRU nu ar fi efectuat operaţiuni pe teritoriu francez, dar au călătorit în mai multe rânduri în mici oraşe precum Annemasse, Chamonix sau Evian, în sud-estul Franţei. În plus, ei ar fi operat pe lângă Marea Britanie, în Bulgaria, în Crimeea, în Moldova sau în Muntenegru.

Ei fac parte din unitatea 29155 a centrului 161 de formare specială al GRU. Această unitate se dedă acum la asasinate, sabotaj sau la sarcini mai obscure precum înfiinţarea unor locuri pentru plasarea de mesaje sau obiecte” prin care agenţii comunică între ei, explică ziarul.

Serviciile franceze au dezvoltat ipoteza potrivit căreia departamentul Haute-Savoie, frontalier cu Elveţia şi Italia, ar fi fost utilizat ca „bază pentru toate operaţiunile clandestine ale unităţii 29155 în Europa”, potrivit afirmaţiilor unui înalt responsabil al informaţiilor franceze, citat de Le Monde.

GRU – Direcția Principală de Informații, este agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (fostul Stat Major al Armatei Sovietice a Uniunii Sovietice).

Din 2010, numele oficial complet al agenției este Direcția Principală de Activitate a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

GRU este cea mai mare agenție de informații externe a Rusiei. În 1997 a desfășurat de șase ori mai mulți agenți în țări străine decât SVR, succesorul KGB-ului.

loading...

Lasă un comentariu