Dodon vrea să trimită ambasador în Franța o persoană EXPULZATĂ din același stat pe timpul URSS ca fiind agent KGB

Viitorul Ambasador al Republicii Moldova în Franța ar putea deveni o persoană suspectată că ar fi fost expulzată din aceeaşi ţară, pe timpul Uniunii Sovietice. Ziarul Naţional scrie că președintele Igor Dodon ar fi solicitat deja agrementul autorităților franceze pentru fostul Ambasador al Moldovei în SUA, Nicolae Chirtoacă.

Solicitată pentru o reacţie privind informaţiile apărute în presă, şefa Serviciului de presă Carmena Lupei, nu a răspuns la telefon. La rândul său, Nicolae Chirtoacă nu a reacţionat deocamdată la faptul că ar fi propus pentru funcţia de Ambasador în Franţa.

Presa a scris anterior că Nicolae Chirtoacă a fost expulzat în anul 1983 din Franța, fiind deconspirat ca agent al Serviciului de informaţii militare al URSS. Fostul Ambasador a infirmat, cu câţiva ani în urmă, expulzarea sa din Franţa. Acesta a declarat presei că nu ar fi primit agrementul de Ambasador în SUA, dacă ar fi fost implicat într-un astfel de scandal. Nicolae Chirtoacă este cel care a fondat, în 2013, Partidul "Forța Poporului", cedat apoi, în 2015, cu tot cu vicepreședintele acestuia, Alexandru Slusari, lui Andrei Năstase, care l-a redenumit în Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. În perioada 1977 - 1990, Nicolae Chirtoacă a fost angajat în diferite structuri ale forţelor armate ale URSS.

În 1990, a fost director general al Departamentului de stat pe probleme militare, devenind apoi ministru al Apărării, după ce Republica Moldova şi-a proclamat independenţa. Între anii 1992 – 1994 a fost consilier al Președintelui pe probleme de securitate naţională. Apoi, în 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al prim-ministrului Ion Sturza.

 

 

 

Președintele Igor Dodon ar fi ales deja o candidatură pentru funcția de Ambasador al Republicii Moldova în Franța și ar fi solicitat deja agrementul autorităților franceze. Potrivit Ziarului Naţional, este vorba de fostul Ambasador al Republicii Moldova în SUA din perioada guvernării comuniste, Nicolae Chirtoacă, după ce fosta guvernare ACUM-PSRM nu a mai ajuns să-l numească în această funcție pe Victor Chirilă.

"Nu pot să confirm sau să infirm această informație. Dvs. puteți scrie la Președinție sau la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar solicitarea de agrement nu este publică, este o procedură discretă și nu se vorbește public despre acest lucru", a declarat pentru Eugen Caras, consilierul președintelui Igor Dodon pentru probleme de politică externă.

Presa a scris anterior că Nicolae Chirtoacă, fost Ambasador al Republicii Moldova în SUA în perioada anilor 2006 - 2009, a fost expulzat în anul 1983 anume din Franța, ca fiind agent GRU, adică al serviciului de informaţii militare al URSS.

Acum câțiva ani, Chirtoacă recunoștea public faptul că a lucrat în "serviciul de inteligență". 

Nicolae Chirtoacă este cel care a fondat, în 2013, Partidul "Forța Poporului", cedat apoi, în 2015, cu tot cu vicepreședintele acestuia, Alexandru Slusari, lui Andrei Năstase care l-a redenumit în Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.

De profesie arhitect, Nicolae Chirtoacă are 67 de ani și s-a născut în oraşul Glodeni. În perioada anilor 1977 şi 1990, acesta şi-a făcut serviciul în diferite structuri ale forţelor armate ale URSS. În 1990, a fost director general al Departamentului de stat pe probleme militare, devenind mai apoi ministru al Apărării, după ce Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991. Între anii 1992 – 1994 a fost consilierul Preşedintelui Republicii Moldova pe probleme de securitate naţională. Apoi, în 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al prim-ministrului Ion Sturza, iar în cel de-al doilea mandat al guvernării comuniste a fost Ambasador al R. Moldova în SUA.

loading...

Lasă un comentariu