Dodon, vizită fără rezultat. Şeful statului nu a reuşit să convingă ruşii să nu scumpească gazul

Embed:

Igor Dodon se pare că nu ar fi fost suficient de convingător la Moscova, unde a efectuat recent o vizită. Şeful statului dă de înţeles că nu a reuşit să obţină o garanţie de la conducerea Gazpromului, ca aceasta să nu majoreze tarifele la gazele naturale, livrate ţării noastre. Igor Dodon va mai face o încercare, doar că de data asta la Kremlin, acolo unde se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin. 

"Persistă riscul de majorări a tarifelor la gaze, pe intern, iar majorarea poate să fie destul de mare 40-50 la sută. Preventiv, din discuţiile pe care le-am avut cu conducerea Guvernului Federaţiei Rusie şi conducerea Gazpromului, consider că avem şansele să ajungem la o înţelegere ca tarifele să nu fie majorate", a declarat preşedintele, Igor Dodon. 

De cealaltă parte, Octavian Calmîc, unul dintre directorii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare Energetică a declarat că deocamdată nu există o solicitare de majorare a tarifului din partea Moldova Gaz.

"Noi n-am primit nicio solicitare, dar presupunem că ea urmează să fie examinată de noua conducere a Moldova Gaz. Totul depinde de ce informaţii vor veni, pe prima componentă este preţul de achiziţie, doi - costurile de bază şi trei investiţiile, care deja au fost aprobate", a menţionat directorul ANRE, Octavian Calmîc. 

Recent, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, fostul director al ANRE, Victor Parlicov a declarat că de fapt, cifrele arată că preţul la gaz urmează să fie majorat. Mai mult de atât, el susţine că ajustările trebuiau făcure încă anul trecut, ceea ce nu s-a întâmplat, din cauza managementului defectuos din cadrul instituţiei.

Precizăm că, ultima ieftinire a gazelor naturale, cu peste 20 la sută, a avut loc în luna martie a anului trecut, în urma unei solicitări în acest sens a fostului Guvern, condus de democratul Pavel Filip.

Amintim că în data de 1 ianuarie 2020 expiră contractul actual al ţării noastre cu Gazpromul de la Moscova.

Lasă un comentariu