DODON, "VÂNZĂTOR DE AER". Pavel Filip spune că preţul gazului scade fără intervenţia lui Dodon

Preşedintele PDM, Pavel Filip, spune că Igor Dodon le "vinde aer" moldovenilor atunci când se laudă că a negociat cu ruşii şi a obţinut reduceri la livrarea de gaze naturale.

Pavel Filip, la fel ca şi mulţi experţi care şi-au expus anterior părerea, a declarat că gazele s-ar putea ieftini, dar nu datorită lui Dodon, ci deoarece cotaţiile produselor petroliere la bursele internaționale au scăzut.

"Ştiţi era un roman fantastic de Alexandru Beleaev „Vânzătorul de Aer ”. Eu cred că perfect se încadrează în această noțiune pentru că vedem că în regiune de fapt prețurile la gazele naturale sunt mai joase. Şi această reducere care este precum obținută de noi nu este altceva dacă nu s-ar fi mers la Moscova conform formulei de calcul interveneau aceste reduceri. Noi avem un preţ flotant care depinde de prețul la țiței şi nu numai. Şi oricum urma să avem o reducere în acest sens", a declarat Pavel Filip.

Pe de altă parte, furnizorul ucrainean de gaz "Naftogaz", susţine că prețul ”frățesc” pentru gaze, oferit de Federația Rusă Republicii Moldova este de fapt cu 20 la sută mai mare decât prețul de piață.

Într-un comunicat postat pe Facebook, Naftogaz  prezintă un calcul matematic simplu, potrivit căruia, dacă Moldova ar cumpăra gaze din Slovacia și l-ar transporta prin Ucraina, prețul ar fi de aproximativ 190 de dolari pentru mia de metri cubi. Asta în timp ce cu tot cu reducerea trâmbiţată de Gazprom, Moldova cumpără gaz cu 237 dolari mia de metri cubi.

Naftogaz a dat ca exemplu acțiunile sale începând cu 2015, când Ucraina a rupt contractul cu Gazprom. De atunci, țara vecină a parcurs un drum lung, în urma căruia nu doar că a scăpat de influenţa politică asupra securității sale energetice, ci a economisit şi bani.

De aceeași părere este și șeful companiei care se ocupă de transportarea gazului pe teritoriul Ucrainei, Serghei Makogon. Acesta a explicat că dacă din prețul oferit de Gazprom Moldovei este scos costul transportului până în Slovacia și înapoi, atunci țara noastră ar trebui să plătească 110-120 dolari pentru mia de metri cubi, adică de două ori mai puțin decât prețul actual. Potrivit lui, acest calcul ar trebui să-l facă Guvernul de la Chișinău şi să tragă anumite concluzii.

Anterior, președintele Igor Dodon s-a lăudat că a obținut o ieftinire a gazului rusesc cu până la 15 dolari pentru mia de metri cubi, din 1 octombrie, iar de la anul cu până la 70 de dolari. Anunțul a fost făcut după întrevederea sa cu omologul său rus, Vladimir Putin. Dodon a declarat însă că reducerea de preţ nu va fi resimţită şi de consumatorul final.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, l-a contrazis pe Dodon și a declarat că încă nu există o decizie finală legată de preţul gazelor. În context, mai mulți experți în energetică din țara noastră au declarat că șeful statului încearcă să-și facă imagine pe tema gazelor naturale. Potrivit acestora, prețul ar urma să scadă cu sau fără implicarea lui Dodon, datorită scăderii prețurilor la bursele internaționale pentru produsele petroliere.

Lasă un comentariu