Dodon: Reformele fostului ministru Maia Sandu au creat HAOS în sistemul de învăţământ

Embed:

Reformele propuse de fostul ministru al Educaţiei Maia Sandu, care candidează pentru funcţia de Preşedinte, au creat haos în sistemul de învăţământ. Acuzaţiile vin din partea liderului socialiştilor, Igor Dodon. Potrivit lui, zeci de licee din Capitală vor fi optimizate din cauza regulamentelor aprobate de liderul formaţiunii "Acţiune şi Solidaritate".

"Doar în municipiul Chişinău, în 56 de licee au fost închise clasele de-a 10-a. Iată reformele Maiei Sandu. Bătaie de joc de elevi cu BAC-ul, bătaie de joc de profesori pe drumuri. Cu regret, acestui Minister nu i-a mers cu un conducător bun", a afirmat preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.

Indignaţi de situaţia creată, zeci de părinţi şi copii, împreună cu un grup de deputaţi PSRM au protestat în faţa sediului Ministerului Educaţiei. Manifestanţii au solicitat păstrarea claselor cu minimum 15 elevi.

La Liceul Teoretic "Neciui-Leviţchi" din Capitală, cu predare în rusă şi urcaineană, doar 26 de candidaţi au depus dosare pentru a fi înscrişi în clasa a 10-a. Elevii spun că au fost anunţaţi abia în prima zi de şcoală că nu-şi pot continua studiile.

Aceeaşi situaţie este şi la Liceul "Titu Maiorescu" unde au fost depuse doar 29 de dosare. Tinerii au fost îndemnaţi să se înscrie la alte instituţii de învăţământ din Chişinău.

Autorităţile spun că optimizările liceelor sunt inevitabile în condiţiile în care numărul elevilor care aleg acest tip de învăţământ s-a redus considerabil.

"În 2014 s-au înscris în liceu 16 mii de copii, în comparaţie cu 22 de mii, care s-au înscris în 2010. În 2015 au depus actele pentru liceu aproape 11 mii de copii. În anul acesta avem o scădere cu ceva mai mult de trei mii. 7.800 de copii la moment au pledat pentru liceu", a afirmat şeful direcţiei Ministerul Educaţiei, Valentin Crudu.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au dat asigurări că vor oferi în cel mai scurt timp răspunsuri la solicitările socialiştilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu