"Dodon rămâne în PCRM. El vrea să-l convingă pe Voronin că e cel mai bun pentru a prelua rolul de lider al partidului"

Embed:

Comunistul Igor Dodon se bucură de mai multă încredere în rândurile populaţiei decât liderul PCRM, Vladimir Voronin. Dodon l-a depăşit pe şeful său de partid cu 5% la capitolul încredere. Cel puţin aşa arată datele unui sondaj prezentat marţi de IMAS, la comanda IDIS Viitorul. Analiştii şi experţii spun că acest fenomen are o explicaţie. Mai mult, ei cred că deputatul comunist va încerca să-l convingă pe Vladimir Voronin să-l susţină ca să ajungă la cârma partidului şi să-l reformeze. Subiectul a fost discutat în platoul emisiunii Fabrika, azi, 27 septembrie.

Potrivit directorului ADEPT, Igor Boţan, popularitatea lui Igor Dodon este explicabilă. Fostul candidat la funcţia de primar al Capitalei se remarcă prin efecte scintilatoare.

„În fruntea echipei  PCRM a câştigat alegerile locale pentru CMC. A devenit preşedintele Federaţiei de Şah. A înfiinţat, împreună cu Zinaida Greceanîi „Soluţia”, iluminează străzile din Chişinău”, a precizat Boţan.

Totodată, resurse media de limbă rusă din Republica Moldova îl susţin extraordinar de mult pe Igor Dodon, fapt ce nu poate fi neglijat.

Mai mult, Igor Boţan este de părere că Dodon învaţă foarte repede din greşelile altora. „El rămâne în PCRM, astfel îşi demonstrează stima faţă de Vladimir Voronin. Iar efortul lui e concentrat spre al convinge pe Voronin că el e cel mai bun în calitate de succesor la funcţia de lider al partidului”, a punctat directorul ADEPT.

În opinia directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, chiar dacă Igor Dodon şi-ar dori să creeze propriul partid, lui nu i-ar reuşi acest lucru. „Nu cred că are suficiente capacităţi manageriale pentru a administra un asemenea proiect de anvergură. Ced că Dodon îşi va construi cariera în PCRM”, a specificat Barbăroşie.

Acesta este, însă, contrazis de directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru. „Nu sunt de acord că Igor Dodon nu are capacităţi manageriale de a fi un lider al unei platforme politice. El nu şi-a epuizat toate resursele. El a reuşit să supravieţuiască în alegerile locale, cu echipa lui Tkaciuk pe de o parte şi cea a lui Mişin pe de alta, care sunt adepţi ai două şcoli diferite”, a subliniat acesta.

Cibotaru este de acord, însă, că Igor Dodon nu va pleca din PCRM, menţionând că „e foarte greu să desparţi acum, unde se începe Dodon şi unde se termină PCRM”.

Amintim că în presă s-au vehiculat mai multe zvonuri precum precum că Igor Dodon ar vrea să părăsească PCRM, sau chiar ar fi obligat să o facă, de unele forţe din interiorul partidului. Comunistul a negat, însă, astfel de scenarii şi a declarat că nu se dă dus din PCRM, chiar dacă mulţi, inclusiv din cadrul formaţiunii, şi-ar dori acest lucru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu