Dodon își pierde aliații din cadrul conducerii de la Moscova. Kozak nu se regăsește în noul guvern al lui Mișustin

Embed:

Președintele Igor Dodon își pierde, unul câte unul, aliații din cadrul conducerii de la Moscova. Dmitri Kozak, care a fost, printre altele, responsabil de relațiile cu Republica Moldova în perioada în care a fost vicepremier al Federației Ruse, nu se regăsește în noul guvern al lui Mihail Mișustin. 

Profilul fostului oficial rus a fost deja șters de pe pagina oficială a executivului de la Moscova. Nu se știe încă dacă Dmitri Kozak va primi o altă funcție. Fostul demnitar, cunoscut în presă drept "motanul de Cheshire" pentru zâmbetul său, a fost vicepremier al Federației Ruse în perioada 2008-2020, în guvernele conduse de Vladimir Putin și Dmitri Medvedev. 

După ce Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din 2016, Kozak a fost omul lui de legătură cu Moscova. Implicarea acestuia în viața politică de la noi s-a accentuat în vara anului trecut, când presa a scris că alianța PSRM-ACUM este rezultatul urletelor la telefon ale lui Kozak, care îi suna insistent pe socialişti în seara zilei de vineri, 7 iunie, când expira termenul legal de formare a unei majorități parlamentare și a unui nou Guvern. 

Ulterior, Dmitri Kozak a efectuat mai multe vizite la Chișinău, a dat la un moment dat indicații directe lui Dodon, când a cerut anularea sistemului mixt de vot, și a fost chiar supranumit nașul fostei alianțe de guvernare. De asemenea, numele lui Kozak figurează în discuția din 3 iunie 2019 dintre președintele Igor Dodon și liderul de atunci al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, filmate cu o cameră ascunsă. Atunci, Dodon a declarat că vicepremierul rus insista pe aprobarea unui plan de federalizare al Republicii Moldova. Ideea nu era una nouă. 

Același Dmitri Kozak a formulat în 2003 un plan de federalizare, gândit pentru a rezolva conflictul din regiunea transnistreană, care a fost chiar numit în cinstea lui. Documentul a fost respins, în ultima clipă, de președintele de atunci al țării, Vladimir Voronin, lucru care a stricat relațiile dintre Moscova și Chișinău

Dmitri Kozak nu este singurul aliat al lui Dodon care a rămas în ultima vreme fără portofoliu. Iuri Ceaika, tatăl partenerului de afaceri al fratelui președintelui de la Chișinău, și-a dat demisia din funcția de procuror general al Federației Ruse, pe motiv că ar urma să ocupe o altă funcție. Acesta a fost numit de preşedintele Putin reprezentantul plenipotențiar prezidențial în districtul federal al Caucazului de Nord.

loading...

Lasă un comentariu