Dodon cere demisia viceministrului Apărării şi retrogradări pentru militarii care au mers la stagiu în Ucraina

Embed:

Preşedintele Igor Dodon cere demisia viceministrului Apărării, retrogradări, dar şi pedepse pentru cei 57 de militari care au plecat la un stagiu de instruire în Ucraina.

Dodon a declarat astăzi în cadrul unui briefing de presă că aceştia au încălcat ordinul prin care li s-a interzis să participe la activităţi peste hotarele ţării.

"M-am adresat astăzi prim ministrului şi am solicitat categoric iniţierea procedurii de demisie a viceministrului apărării. Am dispus astăzi iniţierea unei anchete de serviciu în cadrul forţelor armate cu identificarea persoanelor responsabile de încălcarea ordinului comandantului suprem şi aplicarea faţă de aceştia sancţiuni de retrogradare în grade militare şi retrogradare în funcţie", a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

În replică, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că, prin acţiunile sale, Dodon comite un abuz. Şeful legislativului susţine că va cere ca acest subiect să fie discutat la următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate.

"Aşa cum am menţionat, cred că domnul Dodon abuzează prin instrumentele care i se oferă şi doi înţelege greşit ceea ce însemnă a fi comandant suprem al armatei. Şi să nu uite că este limitat sau competenţele sunt prevăzute clar de lege. Ba mai mult decât atât, exista un plan de participare a unităţilor militare la exerciţii militare, aprobat deja din timp",  a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

La rândul său, premierul Pavel Filip, i-a amintit lui Igor Dodon că Republica Moldova este stat parlamentar.

"Unii uită că statul nostru este parlamentar şi că Guvernul are obligaţia prin lege să asigure capacitatea armatei. Este problema noastră internă, cum o vom rezolva este treaba noastră. Toţi înţeleg că neparticiparea armatei la exerciţii va duce la slăbirea acesteia. De aceea, ne întrebăm cine are asemenea interese.", a spus premierul Pavel Filip.

Reprezentanţii Ministerului Apărării deocamdată nu au comentat declaraţiile preşedinţiei.

Nemulţumirea şefului statului survine după ce un contingent format din 57 de militari a plecat la stagiul de instruire "Rapid Trident 2017" din Ucraina, în baza unei hotărâri de Guvern.

Precizăm că militarii armatei naţionale participă anual la exerciţiul desfăşurat în Ucraina din anul 1996 şi are drept scop consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii armatei naţionale pe arena internaţională.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu