DODON A SESIZAT ÎNALTA CURTE: Şeful statului vrea să afle dacă este OBLIGAT să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru

Președintele Igor Dodon a sesizat astăzi Curtea Constituțională pentru a afla dacă "este obligat să declanşeze procedura consultării fracţiunilor parlamentare şi înaintării unui candidat la funcţia de Prim-ministru în lipsa organelor de conducere a Parlamentului". 

Juriştii Preşedinţiei au explicat că este nevoie de această interpretare a Legii Supreme pentru că în situaţia în care Legislativul nu este funcţional, desemnarea unui prim-ministru de către şeful statului ar fi o formalitate fără efecte juridice. 

Totodată, în sesizare se cere stabilirea dacă "neîntrunirea Legislativului în şedinţă plenară pentru examinarea subiectului investirii Guvernului, fie imposibilitatea întrunirii acestuia pe motivul lipsei organului care îl convoacă se consideră respingere tacită, sau nesusţinerea candidaturii propuse? Este această situaţie o imposibilitate a acordării votului de încredere pentru investirea Guvernului?". 

Președinția a solicitat ca acest subiect să fie examinat în regim de urgență. 

Recent, șeful statului a declarat, în cadrul unei emisiuni, că dacă Înalta Curtea va constata că președintele este obligat, atunci, după Paști, va începe negocierile cu fracțiunile parlamentare. Igor Dodon a mai spus că dacă nu va trebui să facă acest lucru, atunci nu va interveni. În aceste condiții, deputații sunt cei care trebuie sa ajungă la un consens. În caz contrar, legislativul va fi dizolvat.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu