Dodon a discutat cu Secretarul General al OSCE despre distrugerea armamentului de la Cobasna

Şeful statului Igor Dodon a discutat cu Thomas Greminger, Secretar General al OSCE, despre retragerea și distrugerea munițiilor ruse din Cobasna. 

"Am salutat angajamentul Slovaciei, care deține președinția în OSCE, de a oferi prioritate prevenirii, medierii şi atenuării conflictelor înghețate, și am exprimat gratitudine pentru disponibilitatea de a organiza în luna octombrie întrunirea participanților la procesul de negocieri în formatul „5+2”.", se spune într-un comunicat de presă al Preşedinţiei. 

PUBLIKA.MD aminteşte că Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, aflat într-o vizită la Chişinău, a declarat că Moscova este gata să înceapă discţiile privind distrugerea armamentului de la Cobasna. 

Pe de altă parte, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavorv, în cadrul unei întrevederi cu Nicu Popescu a lăsat să se înţeleagă că Rusia nu se grăbeşte în acest sens. Lavrov susține că munițiile cu termenul expirat din depozitele de la Cobasna, în stânga Nistrului, urmează să fie casate, iar acest proces ar putea fi demarat "peste un an și ceva". 

Totodată, experţii în securitate, dar şi analiştii politici spun că decizia Moscovei de a începe distrugerea muniţiilor ar putea fi un pretext pentru ca Federaţia Rusă să-şi aducă personal suplimentar și echipament militar rusesc suplimentar în regiunea transnistriană. 

CITEŞTE ŞI: Vladimir Socor: Rusia poate să profite de procesul de lichidare a munițiilor de la Cobasna pentru a aduce echipament suplimentar rusesc în Transnistria

Lasă un comentariu