Documente DESECRETIZATE! Comuniştii au decis optimizarea şcolilor încă în 2004

Embed:

Reforma din învăţământ, care prevede optimizarea mai multor şcoli, a fost iniţiată încă de Partidul Comuniştilor. Mai mult, liderii actualei opoziţii, care se opun acum acestui proces, intenţionau să disponibilizeze 10 mii de profesori, când erau la guvernare. Adevărul a ieşit la iveală după ce au fost desecretizate mai multe documente.

În mai 2004, Guvernul a decis optimizarea şcolilor. Numărul lor urma să fie ajustat la densitatea populaţiei, adică era planificată închiderea mai multor instituţii din sate mici.

În august 2005, tot prin hotărâre de Guvern, a fost aprobat planul de optimizare, în conformitate cu nevoile comunităţii şi tendinţele demografice şi crearea circumscriipţiilor şcolare.

În februarie 2008, Guvernul aprobă planul de acţiuni privind implementarea Concepţiei optimizării numărului angajaţilor din sectorul bugetar pentru anii 2008-2010. Doar în cazul grădiniţelor, documentul prevedea concedierea a peste 3.500 de angajaţi. Despre disponibilizări se menţiona în martie 2008 şi în scrisoarea adresată preşedintelui Vladimir Voronin, de către şeful de atunci al SIS, Artur Reşetnicov. Actualul deputat comunist a comentat propunerea Ministerului Economiei de a concedia 10 mii de bugetari, în special profesori.

Un al document secretizat de comunişti este o scrisoare, datată cu 7 august 2009, a lui Oleg Reidman, pe atunci consilier al preşedintelui Voronin. Reidman, care este acum deputat, propunea disponibilizarea a cinci mii de profesori, ca măsură de asigurare a stabilităţii Guvernului, în condiţiile unui deficit bugetar enorm.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu