DOCUMENTAR DE EXCEPȚIE la deschiderea celei de-a XIII-a ediții a Festivalului CRONOGRAF

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF începe joi, 12 mai. La ora 12:00 în incinta Centrului Cultural Odeon va avea loc conferința de presă, iar la orele 19:00 începe Gala de Deschidere a FIFD CRONOGRAF.

Anul acesta în deschiderea CRONOGRAFului va rula un documentar de excepţie - „The Man Who Saved the World” („Omul care a salvat lumea”), o producție daneză din 2014 semnată de regizorul Peter Anthony. Documentarul a fost realizat timp de un deceniu, bugetul său ajungând la suma de 4 mln dolari.

Filmul este o dramă hibridă, în care documentarul se amestecă cu ficțiunea narativă, povestind thrillerul cu gust de Război Rece prin care a trecut locotenent-colonelul rus, Stanislav Petrov.
Pentru a crea o peliculă care nu poate lăsa indiferent pe nimeni, regizorul Peter Anthony s-a inspirat din istoria unică a lui Petrov, realizând un film spectaculos și emoţionant despre o perioadă crucială din istoria recentă.

Pe 26 septembrie 1983, alarmele nucleare sovietice s-au declanşat, avertizând că cinci rachete americane au fost lansate împotriva URSS. Locotenent-colonelul rus, Stanislav Petrov, sfidează regimul, ignorând sistemele de avertizare. Decizia sa salvează lumea de la o distrugere nucleară sigură.
 
Două decenii mai târziu, acest erou uitat este recunoscut, în cele din urmă, pentru fapta-i istorică de către ONU. "Omul care a salvat lumea" combină în mod omogen reconstituirile extrem de precise și convingătoare ale incidentului din 1983 cu călătoria lui Stanislav prin toată America, vizitând, în sfârşit, baza de rachete nucleare, precum și pe idolul său, Kevin Costner.

După proiecție, publicul va avea ocazia să discute cu producătorul peliculei, Christian D. Bruun. Christian D. Bruun este membru al juriului la Secţiunea Principală, FIFD CRONOGRAF, ediţia XIII-a.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu