Doar unul din trei moldoveni plăteşte contribuţii în Fondul de asigurări sociale

Embed:

Doar unul din trei moldoveni plăteşte contribuţii în Fondul de asigurări sociale. Astfel, din totalul de aproape două milioane şi jumătate de persoane apte de muncă, doar 800 de mii achită aceste cotizaţii. Datele se conţin în raportul Curţii de Conturi cu privire la executarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2011.

"Sunt şi persoanele care nu au obligativitatea de a fi în sistemul de asigurări social. Este vorba de organele de forţă şi apărare, care nu sunt, dar sperăm că pe viitor vor opera modificări în legislaţie, astfel ca toţi să fie incluşi în cadrul legal unic. Totodată, mai sunt rezerve şi faţă de cetăţenii, care plecând peste hotare, nu conştientizează necesitatea de a se adresa şi a încheia un contract de asigurare socială", a declarat preşedintele CNAS, Maria Bortă.

Astfel, din cauza contribuabililor care nu-şi onorează obligaţiunile, datoriile faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat în anul 2011 au crescut cu aproape 1,12 milioane de lei faţă de anul trecut, şi au atins cifra de 850 de milioane de lei.

Totodată, membrii Curţii de Conturi au constatat că, în 2011, peste 60 la sută dintre agenţii economici nu au raportat numărul real al angajaţilor contribuabili. În acest sens specialiştii au recomandat modificarea cadrului legal cu privire la pensii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu