Dmitrii Constantinov a devenit preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia

Adunarea Populară a Găgăuziei are o nouă conducere. Deputaţii întruniţi, astăzi, în şedinţă l-au ales în fruntea Legislativului regional pe Dmitri Constantinov, propus de Mişcarea "Găgăuzia Nouă". 20 dintre cei 24 de deputaţi prezenţi la reuniune au votat "pentru".

Noul preşedinte al Adunării Populare dă asigurări că va munci în folosul cetăţenilor şi va pune capăt conflictelor existente. Intenţia lui Constantinov a fost apreciată de başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

"Vom face pace cu reprezentanţii Comitetului Executiv. Noi le vom propune să evităm neînţelegerile, deoarece trebuie să depunem eforturi împreună pentru ca să nu mai fim subiect de discuţie în toată ţara. Chiar dacă vor exista divergenţe, acestea trebuie soluţionate în interiorul instituţiei", a declarat preşedinte al Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

"Comitetul Executiv a încercat mereu să colaboreze eficient cu deputaţii. Nu ne putem permite să pierdem timpul cu certuri. Comitetul este gata să discute cu Adunarea Populară a Găgăuziei", a spus başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

De cealaltă parte, Fiodor Gagauz, contracandidatul lui Dmitri Constantinov, se arată nedumerit de votul comuniştilor. Găgăuz spune că ei au declarat anterior că nu vor vota pentru candidatul Mişcării "Găgăuzia Nouă".

"Le-am propus comuniştilor să susţină candidatura noastră pentru funcţia de preşedinte al Adunării Populare, iar noi ne angajam să le asigurăm o prezenţă mai mare în prezidiul Adunării Populare. Propunerea noastră a fost respinsă, iar comuniştii l-au votat pe Constantinov", a spus liderul mişcării "Găgăuzia Unită", Fiodor Găgăuz.

Din componenţa Adunării Populare a Găgăuziei fac parte 35 de deputaţi aleşi la scrutinele desfăşurate în regiune pe 9 şi 23 septembrie.

Amintim că în primul tur au concurat trei candidaţi - Fiodor Gagauz, liderul Mişcării „Edinaia Găgăuzia”, Dmitri Constantinov, susţinut de Mişcarea „Novaia Gagauzia” şi Procurorul din Găgăuzia, Gheorghii Leiciu. Nimeni însă nu a acumulat 18 voturi, necesare pentru a fi desemnat în funcţia de preşedinte al Adunării Populare a Găgăuziei.

Ca urmare, a fost organizat turul doi, cu participarea lui Dmitri Constantinov, care a obţinut 17 voturi, iar Fiodor Gagauz, nici unul. Şase buletine au fost declarate nevalide, iar unul a dispărut. Mişcarea „Novaia Gagauzia” a fost acuzată de acest incident de „Gagauzia Unită” şi PCRM.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu