Dmitri Rogozin, declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova

Embed:

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a fost declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost aprobată în şedinţa de astăzi a Guvernului.

Propunerea a venit din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, care a declarat că oficialul rus a făcut, în ultima perioadă, mai multe declaraţii defăimătoare la adresa ţării noastre.

"Vicepremierul Rogozin a făcut declaraţii la adresa autorităţilor Moldovei care poartă un caracter ofensator şi denigrator. În particular voi aborda interviul acordat recent de domnul Rogozin, în care acesta şi-a permis să facă aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova şi implicit a cetăţenilor ţării noastre. De asemenea, a avut aprecieri ofensatoare şi la adresa autorităţilor noastre, cu un pronunţat caracter denigrator şi mincinos. Aceste acţiuni nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerinţă în treburile interne ale statului nostru. Mai mult, aceste declaraţii nu corespund nici caracterului relaţiilor bilaterale pe care Republica Moldova doreşte să le construiască împreună cu Federaţia Rusă pe bază de respect reciproc. Având în vedere faptul că declaraţiile vicepremierului rus afectează în mod serios imaginea ţării noastre, atât pe plan intern, cât şi extern, propun de al declara pe domnul Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Moldovei cu palicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicţie de intrare şi tranzitare a teritoriul Republicii Moldova prevăzute de lege", a declarat ministrul Afecrilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur.

"Eu nu cred că este nevoie de argumente pentru a comenta acest subiect. Modul în care au fost trataţi cetăţenii ţării noastre şi Republica Moldova. Din punctul meu de vedere, din această declaraţie este una pur şi simplu inacceptabilă. Şi eu consider că este de datoria noastră, a autorităţilor, simţim această nevoie să protejăm cetăţenii şi ţara noastră. Aşa cum spunea viceprim-ministrul Galbur, relaţiile noastre cu orişicare ţară din lume trebuie să fie bazată pe respect. Şi noi vom fi consecvenţi în acest sens", a subliniat premierul Pavel Filip.

Recent, Dmitri Rogozin a folosit un limbaj mai puţin diplomatic atunci când a vorbit, într-un interviu, despre delegaţia Guvernului de la Chişinău, ce a purtat în urmă cu jumătate de an negocieri la Moscova. Vicepremierul rus a declarat că oficialii moldoveni au insistat să fie discutate minuţios problemele cetăţenilor noştri, dar au evitat să vorbească despre subiectele principiale pentru Kremlin. 

"În urmă cu jumătate de an la noi a venit o delegaţie a Guvernului de la Chişinău. Negocierile au fost ca o țigăneală. Au discutat toate problemele minuţios. Au vrut să vorbim şi despre tranzitul unităţilor de transport, a exportului de mere şi vinuri, dar şi imigranţi. Au încercat să primească acordul nostru. Noi nu dorim ca aceste probleme să afecteze oamenii de rând, aşa că le-am mers în întâmpinare. Atunci însă când a fost necesar să fie discutate probleme principiale cu Guvernul Moldovei, ei s-au ascuns ca nişte şoareci", a precizat Rogozin.

În luna mai a acestui an alți cinci diplomați ruşi au fost declaraţi persoana non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată în baza unor informaţii primite de la serviciile secrete. 

Potrivit presei, printre diplomaţii ruşi, numiţi persona non grata pe teritoriul ţării noastră este Alexandr Grudin, ataşat militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău. Numele acestuia a devenit cunoscut după reţinerea deputatului Iurie Bolboceanu, învinuit de spionaj şi trădare de patrie.

Potrivit procurorilor, Bolboceanu şi Grudin puneau la cale o conspiraţie. Un alt diplomat rus, care a fost declarat persoana non grata, este atașatul militar al Rusiei Igor Dovbnea. În martie, acesta a participat alături de administrația separatistă din Transnistria la depuneri de flori la "Memorialul gloriei militare" de la Dubăsari. Atunci, Ministerul Apărării de la Chişinău a declarat că va lua măsurile de rigoare în acest caz.

Anterior presa de la Moscova mai scria că şi secretarul general al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău Rinat Anderjanov a fost expulzat. Numele lui Anderjanov a devenit cunoscut după ce în vara anului trecut, presa a scris că acesta conducea beat un automobil cu numere diplomatice. Acesta s-ar fi dat în spectacol, a pornit girofarul, iar la un moment dat a fost la un pas să lovească două persoane.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu