Distribuitorii de bilete ai Loteriei Naţionale a Moldovei, nemulţumiţi de noile modificări votate ieri de Parlament

Distribuitorii de bilete ai Loteriei Naţionale a Moldovei sunt nemulţumiţi de noile modificări ce-i vizează, votate ieri, de parlament.

Acestea prevăd că vânzătorii vor fi obligaţi să achite o taxă suplimentară doar pentru că vând bilete la loto.

Asta deşi achită deja o taxă locală pentru locul de comerţ, plus impozitul de 12 la sută din veniturile obţinute din urma comercializării biletelor. Cel mai grav este că proiectul nu a plafonat taxa, respectiv valoarea acesteia rămâne la discreţia consilierilor locali, care pot stabili preţuri exorbitante. 

Vânzătorii spun că modificările votate de parlament îi descurajează să comercializeze bilete pentru Loteria Naţională a Moldovei.Natalia din Truşeni şi-a deschis o mică gheretă, acum câţiva ani, în speranţa de a câştiga nişte bani pentru a nu pleca din ţară.

"Rămâi în ţară ca să câştigi un ban şi să nu pleci peste hotare şi aici practic te impune să pleci peste hotare, fiindcă nu poţi câştiga un ban că îţi pun beţe în roate."

Femeia spune că încasează un venit bun din urma vânzării biletelor la loto, însă odată cu majorarea taxelor, antreprenoarea se gândeşte să-şi închidă afacerea de familie.

"Dacă o să fie majorări o să închidem afacerea şi ce să facem, nici aşa mare afacere nu e, dar sunt aproape de copii. "

Ecaterina Savada, în vârstă de 72 de ani are şi ea un magazin alimentar în localitatea Roşcani, Străşeni. Femeia spune că plăteşte o taxă locală de trei mii de lei pe an şi nu înţelege de ce ar trebui să plătească suplimentar o altă sumă, tot administraţiei locale doar pentru faptul că vinde bilete la Loteria Naţională a Moldovei.

"Rămânem cu munca, cu stresul, iată cu ce rămânem", a spus ECATERINA SAVADA, antreprenoare.

Coautorul proiectului prin care se elimină toate facilitățile fiscale de care beneficiază această industrie nu ne-a putut oferi un răspuns la întrebarea, de ce nu au stabilit un plafon pentru taxa locală, pe care vor fi nevoiţi să o achite suplimentar comercianţii de bilete la loto.

"Încă o dată vă repet că nu e corect ca toate celelalte unităţi comerciale să plătească taxă locală, iar unităţile de jocuri de noroc să nu plătească."

Directorul Loteriei Naţionale a Moldovei ne-a declarat că în urma modificărilor operate, statul va pierde acel venit de 12 la sută pe care îl primeşte de la comercianţi în urma vânzării biletelor loto.

" Însăşi administrarea fiscală va face ca comercializarea biletelor să fie mult mai dificilă, iar ulterior va distruge atât afacerea loteriei naţionale, cât şi va diminua venitul suplimentar la comercianţii care din fiecare vânzare de bilet îşi au comisionul lor", a spus VADIM HÎNCU, director general general Loteria Naţională a Moldovei.

Recent, reprezentanţii companiei bulgare care gestionează jocul cu bilete de loterie în Moldova, partenerul public-privat al Loteriei Naționale a Moldovei, au declarat că în urma impozitării câștigurilor la loto vor avea de suferit în primul rând cetățenii. La fel, va avea de pierdut și statul, care va rata venituri, ca urmare a scăderii vânzărilor de bilete de loterie.

În prezent, toți partenerii implicați în această industrie, inclusiv distribuitorii de bilete, plătesc la stat un impozit de 12 la sută din veniturile obținute. Doar în acest an s-a planificat ca în Bugetul de Stat să ajungă peste 20 de milioane de lei. Proiectul de lege care prevede impozitarea cu 12 la sută a câştigurilor la loterie mai mari de 240 de lei şi a pariulilor sportive, dar şi eliminarea facilităților fiscale a fost votat ieri, în lectură finală la şedinţa extraordinară a parlamentului. Noile modificări vor intra în vigoare, la începutul anului 2020.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu