Distincţii de Ziua Independenţei. Nicolae Timofti a decorat o interpretă celebră şi un prieten al Moldovei

La cea de-a 23 aniversare a Republicii Moldova, preşedinte Nicolae Timofti a decorat pentru merite deosebite o personalitate marcantă a culturii noastre şi un bun prieten al Republicii Moldova. Aceştia sunt interpreta de muzică uşoară Anastasia Lazariuc şi guvernatorul regiunii Laane-Virumaa din Estonia, Einar Vallbaum.

Anastasia Lazariuc a fost decorată cu cea mai înaltă distincţie de stat "Ordinul Republicii" în semn de înaltă apreciere a succeselor deosebite în domeniul artei muzicale, pentru contribuţie substanţială la promovarea valorilor naţionale şi înaltă măiestrie interpretativă.

Totodată, în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia substanţială la dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Republica Estonia şi Republica Moldova, oficialul estonian a fost decorat cu "Ordinul de Onoare" a Republicii Moldova.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, guvernatorul Einar Vallbaum este un foarte bun prieten al Moldovei. A contribuit mult la înfrăţirea multor localităţi din Estonia şi Moldova. A facilitat deplarea multor cetăţeni moldoveni la diverse training-uri şi programe de schimb de experienţă în Estonia. A creat multiple contacte bilaterale şi foruri de afaceri între cele două state. A iniţiat campanii de ajutorare a Republicii Moldova cu diverse utilaje şi a donat o ambulanţă dotată cu toate instrumentele moderne. 

"A invitat sute de specialişti moldoveni în diverse domenii la training-uri, studii şi vizite. A organizat multiple concerte ale artiştilor din Moldova în Estonia şi invers. Ce să vă spun: este un foarte bun prieten. Eu am numai cuvinte superlative pentru acest om", a conchis ambasadorul Moldovei la Tallin, Victor Guzun.

"Ordinul Republicii" este distincția de stat supremă a Republicii Moldova care se conferă pentru merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii. "Ordinul Republicii" se confecționează din argint, reprezentînd o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colțuri în formă de fascicule de raze divergente. Între razele principale sînt intercalate raze subțiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, poleit cu aur, se află imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Fondul scutului din stemă este acoperit cu smalț de culoare roșie și albastră. Diametrul ordinului este de 45 mm.

"Ordinul de Onoare" ca valoare distinctivă civilă, este situat pe poziția următoare Ordinului Republicii. A fost instituit de Parlamentul Republicii Moldova în anul 2002 și este o înaltă distincție de stat din Republica Moldova, care se decernează prin decret prezidențial pentru contribuție meritorie la consolidarea statalității, la promovarea reformelor și a transformărilor democratice; pentru activitate deosebit de rodnică în organele de stat și pe tărâm social; pentru merite deosebite în promovarea imaginii țării în lume și integrarea republicii în structurile internaționale; pentru sucese remarcabile în diverse domenii de activitate economică, socială, politică, culturală, literară. 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu