Dispute aprinse în Parlament între Andrian Candu și liderii PSRM. Introducerea vectorului european în Constituție le displace socialiștilor

Introducerea vectorului european în Legea Supremă se pare că nu este pe placul deputaților PSRM. Astăzi în cadrul ședinței legislative, deputatul socialist, Vlad Batrîncea se pare că nu prea a înțeles bine ce înseamnă introducerea sintagmei integrare europeană considerând că votarea acestei legi va încălca valorile altor cetățeni.

"Totuți constituția este legea supremă și sunt mecanisme legale și pe noi ne interesează de ce deciziile ce țin de interes național major nu se iau prin referendum așa cum prevede constituția. Dacă această prevedere va exista și va fi constituțională, înseamnă că toți care promovează alte valori pot fi trași la răspundere și riscați să scoateți în afara legii peste jumătate de țară care cred în altceva.
Dacă este să vorbim despre președinte, domnule Candu, dumneavoastră după patru ani în funcția de președinte al parlamentului aveți rating de 1,5 %, iar președintele are peste 50%. Vă rog să nu reproșați că dumneavoastră sunteți acela care nu aveți încrederea cetățenilor", a declarat Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

În cadrul ședinței, președintele parlamentului Andrian Candu a explicat că libertatea de opinie a cetățenilor nu va fi îngrădită pentru că obiectivul strategic al Republicii Moldova este dezvoltarea țării.

"Unde scrie aici în modificările pe care le propunem în constituție că libertatea de opinie este limitată, sau că cetățenii sau cei care reprezintă politicul nu au dreptul să aibă o altă opinie. Aici scrie altceva. Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a țării. Mai jos scrie că procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale UE se va stabili prin parlament prin legea organică și cu siguranță atunci se va face referendum. Orice stat care aderă la Uniunea Europeană se face prin referendum. Dar noi nu despre asta vorbim acum. Arătați-mi mie aici, unde este îngrădită libertatea de opinie. Mai mult ca atât, dacă noi totuși aderăm la integrarea europeană, să va aduc aminte că unul dintre pilonii UE sunt libertatea  de exprimare, libertatea la opinie, acolo găsiți nu în alt stat spre est sau orient. De aceea mergem spre occident unde într-adevăr libertatea de opinie și de exprimare este garantată. Nu asta vă doriți? dacă vă doriți, votați", a declarat președintele parlamentului Andrian Candu.

PUBLIKA.MD aminteşte că inițiativa de a introduce vectorul european în Constituție a venit din partea PDM. Pentru a fi aproba acest proiect de lege este nevoie ca cel puţin 67 de deputaţi să voteze pro.

 

În această toamnă, PDM s-a declarat ca fiind un partid Pentru Moldova, un partid care are ca puncte principale problemele oamenilor. La moment, în Parlamentul Republicii Moldova sunt șase formațiuni politice dintre care patru se declară pro-europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu