Disputa gazelor dintre Ucraina şi Rusia continuă. Astăzi expiră ultimatumul dat Moscovei de autorităţile de la Kiev

Embed:

Disputa dintre Ucraina şi Rusia privind gazele pare să nu mai aibă sfârşit. Astăzi expiră ultimatumul dat Rusiei de autorităţile de la Kiev privind reducerea preţului pentru gazele livrate. Ucraina ameninţă cu instanţele internaţionale în cazul în care Rusia nu va oferi un preţ optim, iar Moscova spune că este gata să negocieze, doar după ce Ucraina va achita o parte din datoria pentru combustibilul furnizat.

Premierul interimar de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a declarat că în cazul în care Gazprom şi Naftogaz nu vor ajunge la o înţelegere privind reducerea preţului la gaze, atunci cazul va fi trimis spre examinare la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Oficialul a anunţat că Ucraina îşi va achita toate datoriile în decurs de 10 zile, dacă cele două companii vor reuşi să semneze un acord privind reducerea preţului.

Iaţeniuk a mai precizat că Gazpromul îi datorează Ucrainei 2,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale care au fost furate ca urmare a anexării peninsulei Crimeea şi cere un răspuns în acest sens din partea Moscovei. Kievul susţine că va achita restanţele, dacă tariful pentru gaz nu va depăşi 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, faţă de 485 de dolari cât este în prezent. De cealaltă parte, Rusia spune că va începe negocierile doar în cazul în care Ucraina va achita datoriile de peste trei miliarde de euro şi va plăti în avans livrările pentru iunie. Şeful gigantului Gazprom, Alexei Miller, a declarat că datoria Ucrainei pentru gaze va ajunge la peste 5 miliarde de dolari în data de 7 iunie.

"Volumul gazelor naturale ruseşti furnizate Ucrainei vor fi de 3,5 miliarde de metri cubi în luna mai, iar preţul livrărilor va fi de aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Astfel, până în data de 7 iunie, datoria Ucrainei pentru combustibilul primit va fi de peste 5,2 miliarde de dolari", a declarat Miller.

Tot săptămâna aceasta, Miller a anunţat că livrarea gazelor ruseşti în Ucraina va fi oprită în dimineaţa zilei de 3 iunie, dacă până atunci nu se va lua o decizie privind achitarea datoriei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu