Dispozitivul care şterge urmele de cerneală de pe hârtie, inventat în Marea Britanie

O procedură de extragere a cernelii de imprimantă de pe hârtie fără a afecta suportul a fost dezvoltată cu succes de inginerii de la Universitatea Cambridge, potrivit BBC, scrie Ziarul Financiar. Procesul implica utilizarea unor impulsuri scurte cu laser pentru ştergerea cuvintelor şi imaginilor prin încălzirea tonerului până la nivelul la care se evaporă, fără să afecteze hârtia.

Cercetătorii susţin că metoda funcţionează cu cele mai multe tipuri de hârtie, fiind mai ecologică decât reciclarea, însă au nevoie de mai mult timp pentru a putea aduce produsul pe piaţă. "Tonerul este compus în cea mai mare parte din carbon şi polimeri din plastic. Acţiunea laserului duce la evaporarea polimerului", explică David Leal-Ayala, managerul proiectului ştiinţific.

Studiul publicat în revista ştiinţifică Proceedings of The Royal Society A admite că nu este prima încercare de acest tip însă susţine că metodele anterioare afectau hârtia sau aveau nevoie de o cerneală specială.

Producătorul japonez de electronice Toshiba promovează deja pe piaţă un dispozitiv care "şterge" imprimările de pe hârtie, însă foloseşte pentru această procedură o cerneală specială.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu