Dispozitivele medicale de la Institutul Oncologic, sterilizate. Proiectul este finanţat de Guvernul Japoniei

Embed:

Institutul Oncologic din Capitală va avea de acum încolo un serviciu modern de sterilizare, care astăzi a fost inaugurat.

Datorită laboratorului, dispozitivele şi instrumentele medicale, folosite în special de chirurgi, vor fi împachetate şi vor putea fi păstrate 21 de zile, şi nu 24 de ore, aşa cum era anterior. Centrul modern a fost dotat cu cinci autoclave cu abur sub înaltă presiune şi cu patru dispozitive care sigilează pungile destinate instrumentelor medicale.

"Asistentul medical le recepţionează, le înregistrează fiecare instrument, le plasează pe plasă, le plasează în maşina de spălat unde se spală şi se dezinfectează şi se usucă. La sfârşitul ciclului se eliberează un bon. Mai apoi merge la masa de ambalare. După aia le plasăm pe trol pentru sterilizare şi le introducem în sterilizator", declară Vera Oboroc, şefa Secţiei de Sterilizare.

Ajunse în autoclave, echipamentele sunt sterilizate la o temperatură de 134 de grade Celsius timp de o oră.

"Este folosită apă specială fiindcă calcarul care se conţine în apa obişnuită el duce la deteriorarea generatoarelor de aburi în cadul autoclavului", povesteşte Marin Morari, şeful Departamentului Ingineriei Biomedicale.

Directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici, susţine că la acest proiect s-a lucrat aproape doi ani.

"Ne permite această posibilitate de a avea la îndămână şi în orele de noapte, pentru orele de sâmbătă şi duminică a avea echipamentul deja pregătit fiindcă valabilitatea acestui echipament este de 21 de zile faţă de 24 de ore", spune Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic.

"Va diminua acele complicaţii după intervenţiile chirurgicale şi medicale care se mai întâmplă în sistem. Acest laborator poate asigura cu material steril, cu instrumente sterile şi alte instituţii medicale la nivel naţional", relatează Boris Gîlca, secretarul Ministerului Sănătăţii.

În total, pentru achiziţionarea utilajului de ultimă generaţie au fost investite 12 milioane de lei, bani oferiţi de Guvernul Japoniei. Anual, la Institutul Oncologic sunt efectuate zece mii de intervenţii chirurgicale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu