Dispecerii de trafic aerian din toată lumea îşi sărbătoresc ziua profesională

Embed:

Cele aproximativ 200 de zboruri din spaţiul aerian al Republicii Moldova sunt coordonate zilnic de către Dispeceratul Operaţiuni de Zbor de la Întreprinderea de Stat "MOLDATSA". Câte 11 oameni lucrează în cinci ture, pentru a rămâne în fiecare clipă cu ochii pe aparate şi a transmite date zecilor de echipaje care se pot afla la un moment dat în aer. Ei nu au dreptul la eroare. Astăzi, dispecerii din toată lumea îşi sărbătoresc ziua profesională.

- Notaţi datele de referinţă.
- Notez.
- Alpha-NT-Zulu 333.
- Suvur 27 de minute.
- Eşalon 3.5.0.64.74.

Acesta e limbajul de comunicare al dispecerilor de trafic aerian. Datele recepţionate sunt introduse în sistem, verificate şi transmise echipajelor. Traiectoria fiecărui zbor este afişată pe un monitor special. Dispecerii sunt, de fapt, "ochii" piloţilor.

Fiecare dispecer monitorizează un sector anumit al spaţiului aerian, în funcţie de altitudine. Iar aterizările şi decolările sunt coordonate cu turnul de control al zborurilor.

Istoria Aeroprotului Chişinău cunoaşte mai multe incidente, dar niciunul, din fericire, nu a avut urmări grave.

Situaţiile extreme sunt simulate cu ajutorul unor echipamente speciale, care îi ajută pe dispeceri cum să procedeze în situaţii extreme. În mâinile lor se află siguranţa tuturor pasagerilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu