Discuţii la Fabrika: Cum îşi pot asigura o pensie moldovenii care au lucrat peste hotare şi nu au plătit impozitele de mai mulţi ani

Embed:
Aproape 65 de mii de moldoveni vor avea pensii mai mari din 1 noiembrie. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, invitaţi aseară la emisiunea Fabrika, această schimbare se datorează faptului că au fost făcute schimbări majore în sistem, dar şi pentru că a fost modificată formula de calcul a alocaţiilor.

"Guvernul a venit cu această iniţiativă şi s-a reuşit de la 1 noiembrie să avansăm cu cinci luni procesul de recalculare a pensiilor pentru 65 de de mii de cetăţeni. Dacă în anul 2018 vor continua aceste posibilităţi financiare, reforme iniţiate deja şi care urmează să fie iniţiate şi vor avea efectul lor inclusiv scontat economic, atunci evident că va fi posibil şi un alt termen decât cel stipulat anterior", a precizat Mircea Buga, consilier principal de stat în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale.

Specialiştii în domeniu au menţionat că persoanele care au lucrat peste hotare îşi pot asigura o pensie chiar dacă nu au plătit impozitele de mai mulţi ani.

"Există o posibilitate conform legislaţiei noastre şi care legislaţia o asigură ca pesoana în cazul în care nu a activat o anumită perioadă pe teritoriul Republicii Moldova, să presupunem 10, 12 ani, are posibilitatea să îşi cumpere aceşti ani. Plăteşte costul unui an în jur de 7.600 de lei şi înmulţeşte la numărul de ani pe care persoana vrea să îi asigure", a explicat Laura Grecu, președinte al Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Potrivit viceministrului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Viorica Dumbrăveanu, Moldova a semnat 13 acorduri de securitate socială cu diferite ţări, fapt care le garantează o pensie şi moldovenilor care lucrează legal peste hotare.

"Una din condiţiile de bază care garantează acest drept la protecţie socială, asigurări sociale îl reprezintă faptul că persoana a activat sau activează actualmente în economia formală, este plătitor de contribuţii de asigurării sociale. Fie pe teritoriul Republicii Moldova fie peste hotare", a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Aceasta este cea de a doua etapă de valorizare a pensiilor. Noua formulă de calcul este aplicată din 1 aprilie, când au fost recalculate alocaţiile stabilite în perioada 2001 - 2008.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu