DISCUŢII ÎNCURAJATOARE! Sportivii nord-coreeni vor participa la jocurile olimpice de iarnă din Coreea de Sud

Embed:

Pentru prima dată după doi ani, reprezentanţii Coreei de Nord au discutat cu omologii lor din Sud la Pamunjong, pe linia de demarcaţie dintre cele două ţări. Un prim rezultat al negocierilor directe este participarea delegaţiei nord-coreene la jocurile olimpice de iarnă de luna viitoare din Coreea de Sud. Au rămas de stabilit detaliile privind numărul membrilor delegaţiei sportive, cum va fi efectuat transportul şi unde vor fi cazaţi.

De asemenea, se va decide dacă vor participa la inaugurare împreună cu delegaţia sud-coreeană sub un singur steag, la fel ca la jocurile olimpice de la Sydney, Atena şi Torino.

Coreea de Sud a propus şi ca în perioada jocurilor olimpice să fie reluate vizitele familiilor despărţite în urma războiului din Coreea.

Rezultatele discuţiilor sunt încurajatoare în contextul escaladării tensiunii în peninsula coreeană, după testele nucleare şi cele balistice efectuate de Phenian. Schimbarea de ton este cu atât mai surprinzătoare, cu cât săptămâna trecută Coreea de Nord ameninţa occidentul cu războiul nuclear.

În semn de bunavoinţă, Seulul a amânat până după încheierea jocurilor olimpice exerciţiile militare programate împreună cu Statele Unite.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat brusc după testele nucleare şi balistice reluate de Phenian acum 2 ani. În replică, Seulul a suspendat cooperarea economică şi s-a retras din complexul industrial comun de la Kaesong, aflat în nordul peninsulei. Coreea de Nord a închis atunci toate canalele de comunicaţie cu sudul şi a tăiat şi cablurile telefonice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu