Discuţii în contradictoriu dintre Procuratura Generală şi Amnesty International. Ce spune Eduard Harunjen

Embed:

Discuţii în contradictoriu dintre Procuratura Generală şi Amnesty International. Reprezentanţii organizaţiei au declarat anterior că grupul Petrenco, condamnat luna trecută de prima instanţă, nu a avut parte de un proces echitabil. Despre aceasta s-a discutat astăzi la o întâlnire la care a participat şi Procurorul General, Eduard Harunjen.

În comunicatul de presă publicat în data de 30 de iunie, Amnesty International afirmă că grupul Petrenco a comis o contravenție minoră, iar pentru asta legea nu prevede pedeapsă penală. Procurorii au contrazis informaţia.

"Avem o situaţie, când a fost luată cu asalt, una dintre instituţiile principale din stat. La oamenii, care protestează paşnic, care au rucsacuri, lanţuri şi lacăte şi mijloace de comunicare între ei, noi am fost departe de gândul că aceasta a fost o manifestaţie paşnică. Corespunzător, acţiunile au fost încadrate în limita articolului 25, Cod Penal", a menţionat Igor Popa, adjunctul Procurorului General.

Totodată, Igor Popa afirmă că Amnesty International a greşit şi atunci când a declarat că investigarea dosarului penal a fost tergiversat şi a fost încălcat termenul rezonabil.

"Au fost fixate peste 81 de şedinţe de judecată, dintre care circa 37 de şedinţe şi aceasta este în jur de 45%" nu s-a examinat fondul cauzei din cauza comportamentului părţii apărării. Procurorul era vădit bruscat, era îmbrâncit. I s-a aruncat cu ceai. Procurorii chiar au avut o atitudine foarte profesionistă", a precizat Popa.

La şedinţele de judecată, nu au fost agresaţi doar procurorii, ci şi jurnaliştii. În februarie 2016, echipa Publika TV a fost atacată de susţinătorii grupului Petrenco:

"- Nu filma! De unde primeşti banii?
- Staţi cuminte!
- Închide camera
- Nu lucrează, ci voi vreţi!?"

Reprezentanţii Amnesty International nu-şi recunosc greşelile.

"Faptul că procuratura nu este de acord, asta nu înseamnă că acestea sunt erori şi aşa cum ziceam adevărul chiar şi în cazul dat interpretabil pentru că legea la rândul ei este interpretată", a spus Cristina Pereteatcu, director executiv al Amnesty International în Moldova.

"Am fi fost mai recunoscători, dacă dumneavoastră ne-aţi fi prezentat agenda şi noi să fi ştiut că noi discutăm şi cazul concret al lui Petrenco, ca să venim mai informaţi şi mai argumentaţi", a declarat Veaceslav Tofan, coordonator program al Amnesty International în Republica Moldova.

În data de 28 iunie, liderul Mişcării "Antifa", Grigore Petrenco, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de puşcărie cu suspendare pentru dezordini în masă. Totodată, acesta va achita o amendă de 10 mii de lei. Şi ceilalţi membri ai grupului Petrenco au primit pedeapsă cu suspendare. Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Chişinău cu sediul în sectorul Râşcani. În septembrie 2015, grupul condus de Petrenco s-a încăierat cu forţele de ordine. Potrivit oamenilor legii, aceştia planificau să devasteze sediul Procuraturii Generale, iar asupra lor au fost depistate lanţuri şi alte obiecte din metal.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu