Discuţii despre Pace şi Conciliere la Fabrika. Cum trebuie sărbătorită ziua de 9 mai în Moldova (VIDEO)

Embed:

Ziua de 9 mai trebuie să reprezinte o sărbătoare care să-i unească pe toţi locuitorii Republicii Moldova. Însă acest lucru este greu de obţinut într-o societate divizată pe criterii geopolitice. Declaraţii în acest sens au fost făcute de invitaţii emisiunii Fabrika.

Decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii "Ion Creangă" este de părere că în această zi trebuie să îi comemorăm pe cei căzuţi în război, ci nu să organizăm o competiţie.

"Atitudinile cetăţenilor în această zi sunt diferite. În Chişinău există memorii concurente, de la ele s-a trecut la războiul memoriilor. Trebuie să fie o zi a memoriei pentru a ne aduce aminte de cei căzuţi. Astăzi a fost o competiţie", a declarat Sergiu Musteaţă.

Expertul Victor Juc regretă că Republica Moldova nu va avea parte de conciliere din cauza divizării societăţii. 

"Eu mă bucur că ziua de 9 mai a trecut în limitele normalităţii. Într-o societate profund divizată pe criterii geopolitice este foarte greu de obţinut o conciliere. Este foarte bine că autorităţile au afirmat acest lucru. Nu poţi construi un viitor numai cu trecut. Cea mai mare parte din cetăţenii rurali nu a sărbatorit niciuna din sărbatori, ce denotă o normalitate. Spun cu certitudine că nu vom avea conciliere. Sunt anumite interese a unor forţe politice", a afirmat expertul în politică, Victor Juc.

Specialistul Victor Grebenşcicov se declară optimist, dar susţine că pentru a ajunge la conciliere, fiecare persoană din societatea civilă trebuie să se implice.

"E bine că veteranii care au luptat pe fronturi diferite comunică între ei. În Moldova se va ajunge la conciliere, mai ales că această zi este simbolică. S-a terminat războiul şi nu întâmplător este şi ziua Europei. Sunt sărbători complementare, care cer ca oamenii să se concilieze, să aibă relaţii de parteneriat", a menţionat expertul în domeniul minorităţilor etnice şi cultelor, Victor Grebenşcicov.

Invitata Olga Goncearova afirmă că o idee naţională ar duce la concilierea societăţii.

"Îmi pare că noi trebuie să ne gândim la un nivel foarte înalt, despre o problemă principală, ideea naţională. Atunci când noi avem această idee, noi putem purta o discuţie. Acum noi trebuie să discutăm, poate şi în următorii ani şi să ajungem la un sens comun", a spus președintele Adunării popoarelor din Moldova, Olga Goncearova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu