Discuţii cu scântei la Comrat pe tema votului mixt. Reprezentanţii "DA" şi PCRM au fost huiduiţi de localnicii prezenţi la dezbateri

Embed:

Discuţii cu scântei la Comrat pe tema votului mixt. În cadrul dezbaterilor, organizate de asociația Promo-LEX, vicepreședintele Partidului Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, și deputatul PCRM, Ina Șupac, au fost huiduiți în timpul dezbaterilor. Nu au lipsit nici replicile acide între reprezentanţii partidelor. 

La dezbateri au fost prezenți autorii proiectului privind trecerea la sistemul electoral mixt, membrii partidelor de opoziție, dar și locuitori din Găgăuzia.

Oamenii s-au arătat deranjaţi de unele declaraţii ale membrilor Partidului Demnitate și Adevăr şi ai PCRM.

"În anul 2014, au fost aleşi cinci deputaţi din Găgăuzia din diferite partide. După acest sistem de vot însă, veţi avea un deputat şi jumătate", a spus vicepreședintele Partidului Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

"Aproape toate sondajele arată că Partidul Democrat nu va acumula voturile necesare pentru a ajunge în Parlament", a declarat deputatul PCRM, Ina Şupac. 

La dezbateri, ambele tabere au făcut schimb de replici.

"Când aţi fost sinceri? Atunci când aţi vrut să ajungeţi la putere sau acum, când nici măcar nu aveți argumente contra, ci doar faceți atac direct la PDM?!", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu. 

"Niciodată, în nicio rezoluție, Partidul Demnitate și Adevăr nu a susținut schimbarea sistemului electoral", a spus vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari. 

Autorii proiectului au vorbit despre beneficiile sistemului mixt de vot pentru Autonomia Găgăuză.

Mulţi dintre localnicii prezenţi la dezbateri spun că susţin reforma.

"Găgăuzii vor hotărî cine îi va reprezenta în Parlament. Și nu doar găgăuzii, dar și bulgarii, în general, minoritățile etnice din țara noastră. Locuitorii din Transnistria, de asemnea, trebuie să fie reprezentați în Parlament."

"Noua procedură de vot ne va permite să controlăm activitatea deputaților."

"Eu mă gândesc că vom putea discuta direct cu deputații. Să îi întrebăm de ce lucrurile merg într-o anumită direcție și nu invers."

"Limba și cultura găgăuză ar putea fi promovată doar prin intermediul deputaților aleși de comunitatea găgăuză." 

Proiectul de lege privind sistemul mixt a fost votat în prima lectură. Documentul prevede că 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid şi 51 - direct de cetăţeni, prin vot direct într-un singur tur.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu