Discuţii cu scântei în Comisia Unificată de Control. Părţile nu au ajuns la un consens (VIDEO)

Embed:

Reţinerea directorului liceului "Lucian Blaga", pe data de 5 februarie, de către miliţienii transnistreni a provocat discuţii aprinse în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC). Părţile au discutat dacă acţiunile aşa-numitor forţe de ordine din regiunea transnistreană au fost sau nu legale, fară ca să ajungă la un consens.

Co-preşedintele CUC din partea Chişinăului consideră că, prin acţiunile sale, Tiraspolul vrea să agraveze stare lucrurilor.

"Ceea ce s-a întâmplat cu dl Iovcev în Zona de Securitate dă dovadă că s-a făcut special pentru a tensiona situaţia.  Partea transnistreană la negocierile 5+2 pune în discuţie chestiunea de a închide aceste şcoli, asta înseamnă că este o problemă politică", a spus Ion Solonenco.

Reprezentanţii Tiraspolului susţin însă că decizia privind restituirea bunurilor confiscate de la administraţia liceului trebuie să fie luată la un nivel mai înalt.

"Nu Comisia Unificată de control a confiscat aceşti bani, de aceea ea nu poate să-i restituie. Ţine de competenţa instituţiilor de drept. Acest subiect trebuie să fie discutat la un nivel mai înalt pentru că ţine de reglementarea politică a conflictului. Din punct de vedere juridic, toate deciziile deja au fost luate", aafirmat co-preşedintele părţii transnistrene Oleg Beliakov.

Reprezentaţii Parlamentului spun că învăţătorii intituţiilor cu predare în limba română din regiunea transnsitreană vor fi sprijiniţi de autorităţile de la Chişinău.

"Vom solicita colegilor din Coaliţie ca subiectul dat să fie supus discuţiilor la următoarea şedinţă a Consiliului Coaliţiei unde vor fi invitaţi dl Carpov, dna Sandu şi dna Buliga şi vom formula unele propuneri pentru a asigura un pachet social şi nu numai de care vor beneficia aceste persoane", a declarat vicespeakerul Adrian Candu.

Publika.md notează că directorul liceului "Lucian Blaga", Ion Iovcev, a fost reţinut în timp ce transporta, de la Căuşeni la Tiraspol, banii pentru salariile profesorilor. Aşa-numite organele de forţă din regiune i-au cofiscat banii, automobil şi ştampila instituţiei. Din această cauză, administraţia liceului nu poate achita plata pentru serviciile comunale şi nu poate procura hrană pentru copii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu