Discuţii aprinse la Fabrika pe seama constituirii Uniunii Eurasiatice: Un copil cu malformaţii şi naştere complicată (VIDEO)

Embed:

Discuţii aprinse şi păreri contradictorii între invitaţii din această seară prezenţi la Fabrika. Participanţii au avut un ''ping- pong'' de declaraţii între avantajele şi dezavantajele pe care le oferă Uniunea Europeană şi Uniunea Economică Eurasiatică a cărui Tratat de constituire a fost semnat astăzi.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu susţine că noua organizaţie este din start un proiect falimentar.

''Imperiul Rus, Federaţia Rusă şi Uniunea Sovietică întodeauna au avut la bază elemente expansioniste, care au căpătat diferite forme. Extinderea teritoriilor, hegemonia, nu i-a permis Rusiei să gândescă ca celelalte ţări. Este un proiect falimentar care pleacă de nicăieri şi duce nu ştiu unde'', a spus deputatul liberal.

''S-a născut un copil. A fost o naştere îndelungată şi complicată. Copilul are malformaţii, sunt lucruri despre care şi şefii de state au exprimat rezerve. Este un vis mai degrabă a preşedintelui Federaţiei Ruse. Este un vis a lui Putin clădit după o nostalgie'', a declarat deputatul liberal democrat Valeriu Ghileţchi.

Directoarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Capitală, Daniela Vacarciuc, a menţionat că Uniunea Economică Eurasiatică este un vis alterat a unor nostalgici.

''Este un vis alterat al unor nostalgici din fostul Imperiu. La capitolul spălarea creierului noi am stat în top. Discuţiile în Moldova la acest subiect nu trebuie să aibă loc. Este încercarea Rusiei de a-şi lua revanşa. Această uniune va fi condusă de Rusia. Ea contează pe expansiune. În mileniul trei statele trebuie să se coalizeze pentru păstrarea păcii globale, priorităţile sunt altele'', a spus Daniela Vacarciuc.

O părere diferită a fost exprimată însă de secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu. Politicianul a opinat că acest acord va aduce beneficii statelor implicate, deoarece nu este o structură politică ci una economică.

''Acest proiect nu vine de nicăieri, vine de undeva. Este o înşiruire logică în cadrul acţiunilor care au format acest spaţiu. Este un acord care va aduce beneficii şi privilegii cetăţenilor din aceste trei state. Prin declaraţiile expuse de cei trei preşedinţi, existenţa acestei uniuni vine să ajute dezvoltarea economiilor fiecărui stat în parte şi nu îngrădeşte suveranitatea sau libertatea de a lua decizii'', a menţionat Sergiu Coropceanu.

Spre final, discuţiile la acest subiect au trezit şi replici tăioase între invitaţi.

Publika.md aminteşte că Uniunea Eurasiatică a fost creată astăzi. Preşedinţii din Rusia, Belarus şi Kazahstan au semnat Tratatul de constituire în cadrul unei reuniuni la Astana. Acordul va intra în vigoare în 2015.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost gândită ca o piaţă nouă cu o legislaţie comună şi un flux liber de capital, de resurse umane şi de servicii. Chiar şi Vladimir Putin recunoaşte că proiectul este greu de realizat şi că există contradicţii importante între membri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu