Discuţii aprinse la Fabrika! "Negocierile în formatul '5+2' sunt ineficiente, iar Lavrov va exercita presiuni la Chişinău"

Embed:

Formatul actual de negocieri "5+2" privind soluţionarea diferendului transnistrean este ineficient. De această părere sunt analiştii care au participat aseară la emisiunea Fabrika. În opinia lor, Tiraspolul tratează problema cu superficialitate, iar Chişinăul nu este capabil să-şi susţină cu fermitate poziţia în cadrul acestui proces. 

Preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, consideră că reprezentanţii Tiraspolului se gândesc la altceva decât la oameni.

"Ei nu se gândesc la oameni, ci la ei. Nu există nicio posibilitate prin care ei acum ar deschide alte subiecte de discuţii decât cele de pescuit pe Nistru, de distrus transportorul acela de la Râbniţa, nişte subiecte pe care în mod normal nu trebuie să le discuţi la acest nivel", a declarat Ion Manole.

Totodată jurnalistul Ion Terguţă afirmă că regiunea din stânga Nistrului nu va putea supravieţui dacă nu îşi vor deschide mai multe căi comerciale.

"Oamenii aceştia dacă sunt serioşi şi dacă înţeleg pe ce lume trăiesc vor trebui să înceapă să discute la modul serios despre nişte lucruri concrete. Pornind de la contextele actuale, trebuie să înţeleagă, cel puţin, că dânşii pentru a supravieţui au nevoie de căi de transport: ei nu au acces la mare, nu au transport feroviar şi aerian. Dacă vor să facă comerţ şi să supravieţuiască vor trebui să-şi deschidă aceste căi de transport", spune Ion Terguţă.

Invitaţii emisiunii s-au referit şi la vizita anunţată a diplomaţilor ruşi Serghei Lavrov şi Grigori Karasin la Chişinău. În opinia experţilor, cei doi diplomaţi de la Moscova vor veni să exercite presiuni asupra autorităţilor moldovene. 

Deputatul Mihai Godea este de părere că vizita lui Serghei Lavrov ce va urma să fie, va avea un mesaj negativ referitor la Uniunea Europeană. 

"Va încerca probabil să convingă autorităţile de la Chişinău că Europa este cea mai proastă opţiune pentru Republica Moldova, iar cea mai frumoasă este Uniunea Eurasiatică", a concretizat deputatul neafiliat.

De aceeaşi părere este şi expertul în relaţii internaţionale Mihai Cernencu care afirmă faptul că Serghei Lavrov, nu va veni la Chişinău cu un mesaj de promovare al UE.

"Republica Moldova trebuie să-şi facă agenda sa, indiferent de ce va spune Karasin, ce va spune Lavrov, că ei nu o să ne spună niciodată de bine. Rusia mereu, că a fost imperiu ţarist, că a fost imperiu sovietic, ea tot timpul a cioplit din suveranitatea altor state", a menţionat Mihai Cernencu.

Viceministrul afacerilor externe al Rusiei, Grigori Karasin, va veni la Chişinău, în perioada 9-10 iunie. După care este preconizată şi vizita şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Însă data sosirii lui, deocamdată, nu a fost stabilită.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu