Discuţii aprinse în Parlament. Vladimir Voronin: Nu am nevoie de două pașapoarte diplomatice

Subiectul paşaportului diplomatic a stârnit discuţii aprinse în Parlament, după ce deputatul PCRM Anatolie Zagorodnîi a propus modificarea Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte. 

Zagorodnîi a venit cu iniţiativa ca persoanele care au ocupat funcţia de preşedinte al ţării, de preşedinte al Parlamentului, de prim-ministru, şi au fost demise ca urmare a unui vot politic să fie lipsite de dreptul de a deţine paşaport diplomatic. 

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin,  a propus ca modificările iniţiate de Zagorodnîi ar trebuie să fie atribuite şi deputaţilor. 

"Poate e cazul ca în Legea aceasta care oferă aceste paşapoarte diplomatice, de indicat că pentru fapte care sunt cu formula "pentru corupţie", inclusiv pentru deputaţi, Doamne fereşte, şi pentru alţii. Ca să ştie că dacă ei calcă pe bec, gata cu paşaportul diplomatic. Automat, fără ca noi să discutăm aici", a spus Voronin. 

La rândul său, deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi a propus: 

"Poate ar fi cazul de a anula paşaportul diplomatic pentru toţi foştii demnitari care au deţinut primele funcţii în stat şi asta ar fi într-un spirit mai egal", a propus liberal-democratul. 

În replică, Voronin a venit cu un răspuns care a stârnit zâmbete din partea celor prezenți în sală. 

"Eu sunt de acord cu propunerea lui Ghileţchi. Nu am nimic împotrivă. Eu sunt deputat în actualul Parlament şi nu am nevoie de două paşapoarte diplomatice", a spus liderul comunist.

PUBLIKA.MD precizează că paşaportul diplomatic este actul de identitate eliberat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene persoanelor care deţin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova.

Potrivit Art. 3 din Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, acest act de identitate este folosit în vederea îndeplinirii unor misiuni diplomatice şi consulare sau altor funcţii oficiale peste hotare în interesul statului sau, în cazurile strict prevăzute de legislaţie, precum şi pentru utilizare în calitate de act de identificare pe teritoriul Republicii Moldova sau pe teritoriul altor state în virtutea postului deţinut sau specificului funcţiilor pe care le exercită. 

Paşapoarte diplomatice se eliberează următoarelor categorii de persoane: Preşedintelui Republicii Moldova, Preşedintelui Parlamentului, Primului-ministru,  deputaţilor în Parlament,  preşedintelui Adunării Populare a Găgăuziei,  membrilor Guvernului, preşedintelui Curţii Constituţionale, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii,  preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, preşedintelui Curţii de Conturi, Procurorului General, directorului general al Serviciului Vamal, directorului general al Serviciului Grăniceri, directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate, consilierilor Preşedintelui Republicii Moldova, şefului Aparatului Guvernului,  Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, consilierului Primului-ministru în domeniul cooperării externe şi altele. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu