Discurs schimbat la 180 de grade. Franco Frattini a spus că nu vede necesară prezenţa trupelor ruse în stânga Nistrului

Embed:

Schimbare de macaz în retorica reprezentantului special al OSCE pentru regiunea transnistreană, Franco Frattini. Oficialul a declarat la Chişinău că nu mai vede necesară prezenţa trupelor ruse în stânga Nistrului. Asta deşi anterior le-a spus jurnaliştilor de la Moscova că solicitarea Chişinăului privind retragerea militarilor şi a muniţiilor este nerealistă. Schimbările în punctele de vedere au fost prezentate la întrevederea cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

"Una este rolul pacificatorilor, care menţin securitatea, şi alta este prezenţa trupelor şi a muniţiilor străine. Cum am mai spus, dacă avem aici semne bune, speranţă, încredere reciprocă, nu va mai fi necesar dislocarea muniţiilor şi a unui număr mare de trupe. Acesta e spiritul încrederii reciproce", a declarat Franco Frattini, reprezentantul Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE.

Afirmațiile vechi ale lui Frattini au fost taxate dur. Preşedintele democraţilor, Vlad Plahotniuc, le-a calificat drept nechibzuite şi subversive, ce pot zădărnici progresele în dosarul transnistrean.

La întrevederea între reprezentantul organizaţiei şi vicepremierul pentru Reintegrare s-a stabilit că printre priorităţile OSCE din acest an vor fi situaţia din Zona de Securitate şi respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

"Chişinăul a înaintat două priorităţi adiționale pentru preşedinţia italiană. Este vorba despre situaţia din Zona de Securitate, inclusiv şi drepturile omului, am promisiunea că în cadrul acestui an vom avea o altă atitudine, mult mai activă pe situaţiile care sunt sensibile", a declarat Cristina Lesnic, vicepremierul pentru Reintegrare.

La rândul său, Franco Frattini a apreciat eforturile Chişinăului de a menţine dialogul constructiv cu Tiraspolul. În opinia lui, problema transnistreană poate fi rezolvată prin efortul comun al ambelor maluri, nu de partenerii externi.

"Eu cred că Moldova este printre puţinele ţări sau chiar poate singura ţară care, în condiţii complicate, rămâne un exemplu bun de menţinere a compromisului şi a încrederii reciproce. Moldova merită ajutată", a spus reprezentantul OSCE pentru regiunea transnistreană.

Oficialul străin a propus ca următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2" să aibă loc la Roma, cel mai probabil în mai.

Frattini va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali moldoveni. El va merge şi la Tiraspol.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu