Discurs controversat la ONU. Leonid Manakov a cerut comunităţii internaţionale să recunoască independenţa regiunii transnistrene

Embed:

Discurs scandalos în plenul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Reprezentantul administrației separatiste de la Tiraspol în Federația Rusă, Leonid Manakov, a cerut comunităţii internaţionale să recunoască independenţa regiunii transnistrene. În debutul discursului său în plen, acesta a declarat că vorbeşte în numele locuitorilor din stânga Nistrului şi la indicaţia pretinselor autorități din regiune.

"În 2 septembrie 2019, Transnistria a împlinit 29 de ani de independenţă. Suntem ferm convinşi că recunoaşterea independenţei Transnistriei la nivel internaţional trebuie să aibă loc într-un termen cât mai scurt şi facem apel la toţi cei care nu sunt indiferenţi la pacea şi stabilitatea mondială şi a Europei, să audă vocea Transnistriei", a spus pretinsul reprezentant al Tiraspolului la Moscova, Leonind Manakov. 

Discursul lui Manakov a provocat indignare. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a emis un comunicat în care menţionează că astfel de discursuri, rostite de la tribuna instituțiilor ONU, pot să submineze procesul de negocieri în formatul „5+2” privind identificarea unei soluții globale, pașnice și durabile pentru conflictul transnistrean, bazat pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în limitele frontierelor sale recunoscute pe plan internațional. 

În context, Ministerul de Externe de la Chişinău a reiterat demersul autorităţilor moldoveneşti către conducerea Federaţiei Ruse privind sistarea activităţii controversatei "Fundații pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale „Transnistria””, deschise la Moscova la începutul acestui an, al cărei conducător este acelaşi Leonid Manakov. În realitate, aceasta funcţionează ca o ”Reprezentanță oficială a Transnistriei” în Federația Rusă.

Nu este prima dată când Manakov face declaraţii scandaloase de la tribuna Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Acum două luni, tot el a spus că autoritățile moldovenești ar restricţiona libertatea de mişcare a transnistrenilor, securitatea și integritatea personală, inițiativa antreprenorială și de muncă, educația și alegerea profesiei, activitatea economică și comunicarea la nivel internaţional. Declaraţia a fost şi atunci condamnată de autorităţile de la Chişinău.

Lasă un comentariu