Directorul unei școli profesionale din Chișinău, trimis în judecată pentru escrocherie și delapidarea averii străine

Directorul unei școli profesionale din Chișinău va compărea pe banca acuzațiilor. Dosarul în care este acuzat de comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine și escrocherie cu folosirea situaţiei de serviciu, cauzînd daune în proporţii considerabile, trimis în instanța de judecată.

Şeful instituţiei este învinuit că, timp de mai bine de un an, i-ar fi deposedat pe unii angajaţi de-ai săi de cardurile salariale şi, respectiv, de bani. În plus, a fost documentat un caz de angajare fictivă a unui muncitor și însușirea salariului acestuia.

Concret, în perioada ianuarie 2017 – martie 2018, directorul şcolii, ar fi identificat persoane cu situaţie materială precară pe care i-a angajat în diferite funcţii auxiliare în instituţia pe care o conducea. Ulterior, în mod abuziv, le-ar fi luat cardurile bancare, pe care erau transferate salariile, pentru a extrage banii şi a-i folosi în interes personal. Ca să-şi camufleze acţiunile infracţionale şi a evita eventuale nemulţumiri din partea angajaţilor, conducătorul instituţiei transmitea o parte din bani salariaţilor. Sumele rămase pe cont, care variau între 3000 şi 4000 de lei, în funcţie de postul ocupat de angajat, erau însuşite de director.

Directorul și-a recunoscut vina. Acesta a recuperat benevol prejudiciul cauzat statului prin delapidare, în mărime totală de 62.833 de lei. Totodată în cadrul urmăririi penale a fost aplicat sechestru pe mijloace bănești ale învinuitului în mărime de 15000 euro.

Prejudiciul cauzat angajaților prin escrocherie, ajunge la 151 460 de lei, recuperarea acestora urmând a fi decisă de către instanța de judecată, în acest sens fiind înaintate acţiuni civile de către părţile vătămate.  

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă închisoare de la 2 până la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani; iar pentru escrocherie ,închisoare până la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 3 ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu