Directorul unei şcoli profesionale din Chişinău, CONCEDIAT! Încălcările depistate de Ministerul Educaţiei

Ca urmare a procesului intern de verificare a activității instituțiilor de învățământ, inițiat de Ministerul Educației cu scopul asigurării transparenței în utilizarea banilor publici și respectarea cadrului legal, Directorului Școlii Profesionale numărul 2 din Chișinău, Valentina Dobândă, i-a fost aplicată sancțiunea disciplinară de concediere din funcție.

Un Ordin în acest sens a fost emis recent de Ministrul educației.

Potrivit Ordinului “Cu privire la aplicarea sancțiunii disciplinare”, decizia a fost luată ca urmare a comiterii încălcărilor financiare grave constatate în raportul Comisiei de anchetă.

Astfel, a fost formată o comisie de anchetă pentru efectuarea unui control de serviciu la Școala Profesională numărul 2 din municipiul Chișinău, în vederea elucidării faptului implicării și comiterii de către directorul interimar a mai multor abateri de la cadrul legal.

În rezultatul efectuării verificărilor s-a constatat abaterea disciplinară prin folosirea situației de serviciu în interes material sau în alte interese personale.

Potrivit Codului Muncii, directorului i-a fost solicitată prezentarea în scris a explicațiilor, pe marginea celor imputate.

 Conform art.69 alin.(4) lit.a) al Codului Educației, "directorul instituției de învățământ profesional tehnic poate fi eliberat din funcție înainte de expirarea contractului individual de muncă în condițiile și temeiurile prevăzute de legislația muncii, precum și în cazul comiterii de încălcări financiare”.

De notat că Ministerul Educației a remis anterior materialele controlului efectuat la Școala Profesională nr.2 organelor competente. Ca rezultat, Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor a constatat aceleași abateri, urmând aplicarea sancțiunii de mustrare aspră directorului instituției.

Ministerul Educației reamintește că administrația Școlii Profesionale a admis mai multe nereguli în gestionarea instituției, fiind vorba, în special, de utilizarea mijloacelor financiare speciale în alte scopuri decât cele prevăzute de legislație, nereguli la respectarea cadrului legal privind formarea veniturilor provenite din practica de producție a elevilor și cazarea acestora în cămin.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu