Directorul Căilor Ferate despre erorile comise de fosta guvernare comunistă, la construcţia tronsonului Cahul – Giurgiuleşti

Directorul ÎS "Calea Ferată din Moldova" (CFM), Vitalie Strună, a identificat erorile comise de Guvernul şi conducătorii anteriori. Acestea urmează a fi remediate la construcţia branşamentului de cale ferată Cahul – Giurgiuleşti, scrie Infotag.

Potrivit sursei citate, Strună a declarat, într-un interviu, că până în prezent nu s-a efectuat capitalizarea bancară a bunurilor, iar statutul de întreprindere de stat nu a fost schimbat în societate pe acţiuni, precum au procedat demult Căile ferate ucrainene şi ruse.

"Banii pe care CFM i-a câştigat în perioada dinaintea crizei au fost cheltuiţi pe construcţia branşamentului Cahul - Giurgiuleşti (cheltuielile au constituit 500 milioane de lei) şi au fost omise alte sectoare, care treptat au devenit impracticabile. Pe lângă faptul că, construcţia nu a fost finalizată, a fost deschisă o legătură provizorie, s-a dovedit că 35% dintre terenurile pe care trec căile aparţin până acum administraţiilor satelor, unor persoane particulare. Astfel, conform actelor cadastrale, acest drum nu este la balanţa CFM, deci, cheltuirea banilor chiar şi pentru menţinerea funcţionării drumului, după deschiderea circulaţiei, a fost ilegală, fapt confirmat şi în raportul Curţii de Conturi”, a menţionat şeful ÎS "Calea Ferată din Moldova" .

Totodată, acesta susţine că pentru a finisa toate lucrările de construcţie necesare, e nevoie de încă cel puţin 300 milioane de lei. Dar înainte de aceasta, Guvernul trebuie să aloce 40 mililoane lei pentru perfectarea proprietăţii la autoritatea cadastrală. Aceşti bani lipsesc, deocamdată, din planurile Executivului, afirmă Strună.

Publika MD aminteşte că premierul Vlad Filat a cerut Procuraturii Generale să investigheze utilzarea banilor publici de către fosta guvernare comunistă la construcţia tronsonului de cale ferată Cahul–Giurgiuleşti.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu