Directorul ANSA: Când este roadă moldovenii nu-s bucuroşi că o au, iar când n-o au, nu-s bucuroşi că nu o au

Embed:

Ţara noastră ar putea exporta mere în Israel şi prune în Canada. Iar situaţia din acest an privind exporturile este mai bună, produsele moldoveneşti fiind exportate în volumuri de două ori mai mari. Despre acest lucru a anunţat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi. 

Potrivit lui Gaberi, negocierile cu autorităţile din Israel au fost deja finalizate, iar primul lot de probă a fost deja contractat.

Totodată, directorul ANSA a anunţat că au fost finalizate şi negocierile cu Canada în vederea exportului de prune în această ţară, iar în curând urmează să fie efectuate primele exporturi de probă. 

"Situaţia este mai bună ca anul trecut, exporturile sunt în creştere. Avem indicatori în creştere, uneori chiar şi de două ori mai mari decât anul trecut. Mă refer la culturile pomicule care deja s-a finalizat recoltarea: vişinele - 1.000 de tone în 2017, 2.000 de tone în 2018; cireşe - 7.000 tone în 2017, 12.000 de tone în 2018. În creştere au fost şi exporturile de caise.

Cea mai mare problemă au provocat-o prunele şi merele, deoarece Dumnezeu ne-a dat o roadă mare. Cu regret, oamenii noştri când este roadă nu-s bucuroşi că o au, iar când n-o au, nu-s bucuroşi că nu o au. Însă, vă relatez cu toată responsabilitatea, că la exportul de mere şi prune suntem în creştere faţă de anul trecut.

La mere avem creştere de peste 10.000 de tone. Ulterior ne vom convoca şi vom discuta această temă, fiindcă ANSA şi-a pus drept obiectiv în ultimii doi ani să deschidă noi pieţe pentru aceste produse.

Deja am finalizat negocierile cu Israel, primul lot de mere pentru acest stat a fost contractat, urmează să fie efectuate proba de test. Iar ulterior, din roada anului curent să fie exportate pe piaţa aceasta. [...]

Am finalizat negocierile cu Canada în vederea exportului de prune în această ţară. Avem exact toate condiţiile care ni le-a impus acest stat. Urmează să fie făcute primele exporturi efectuate.

Ce ţine de promovarea merelor, fiindcă merele constituie produsul numărul unu destinat exporturilor, conlucrăm cu colegii din India, care este o piaţă foarte mare.

Unii dintre exportatorii de mere din Moldova s-au focusat că dacă nu va fi deschisă piaţa de Federaţia Rusă, atunci nu are sens să mai cultive mere. Vă relatez că toate regiunile din Federaţia Rusă sunt valabile pentru a cultiva mere, de la Vladivostok, Kaliningrad, Krasnodar şi până la Tambul. De aceea exportatorii de mere din Moldova trebuie să ia exemplul de la exportatorii de vinuri care s-au trezit într-o zi fără piaţă, şi acum, la 10 ani după aceasta vedem diversificarea pieţelor de desfacere. Ştim foarte bine că avem în lista ţărilor de destinaţie circa cinci dintre ele cu acelaşi volum de export.

Trebuie să examinăm pieţele statelor unde mărul nu se cultivă, ţările cu volume mari de consum de mere şi trebuie să vedem vecinii. Polonezii, după ce le-a fost interzis accesul pe piaţa Rusiei, au exportat peste un milion de tone de mere în China. Noi avem piaţa pentru aceste produse. Sperăm că şi în India prima livrare va avea loc în cel mai scurt timp", a declarat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi. 

PUBLIKA.MD aminteşte că fructele și legumele proaspete din Republica Moldova sunt livrate anual în circa 80 de țări - spre exemplu strugurii moldovenești sunt exportați în 20 de state ale lumii, iar prunele - în 16 state. Cele mai multe produse moldovenești ajung, în prezent, pe piața Uniunii Europene, cu creșteri mari pe piețele din Germania, Italia, Portugalia, țările Baltice, Cehia, Bosnia și Herțegovina și România. 

Pentru accederea produselor moldovenești și pe piețele din alte regiuni ale lumii, continuă dialogul cu mai multe state cu potențial pentru producătorii din țara noastră. Astfel, se examinează posibilitatea de a exporta produse autohtone în Vietnam, Egipt, Qatar, Bangladesh și Indonezia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu