Diplomaţii moldoveni, urmaţi de cei americani şi europeni, au părăsit recepţia organizată de Ambasada Rusiei la Chişinău

Embed:

Diplomaţii moldoveni s-au retras de la recepţia organizată de Ambasada Rusiei la Chişinău, după ce gazdele i-au dat cuvântul lui Vladimir Iastrebceak, prezentat drept ŞEF al diplomaţiei transnistrene. Recepţia a fost organizată cu ocazia sărbătorii naţionale Ziua Rusiei.

Jurnalişti prezenţi la eveniment au confirmat incidentul. Retragerea delegaţiei Ministerului de Externe al Moldovei a fost urmată de aceea a diplomaţilor Statelor Unite ale Americii şi ai Uniunii Europene. "Eu cred că este o gafă diplomatică impardonabilă. E un gest scandalos. Probabil Rusia a încercat prin acest fel să arate făţiş susţinerea pe care o acordă administraţiei de la Tiraspol", a spus politicianul Iurie Roşca.

Responsabilul pentru comunicare al Ministerului de Externe, Oxana Iuteş, a confirmat incidentul şi a spus că MAE va veni cu o declaraţie în zilele ce urmează.

În opinia analiştilor politici, situaţia este fără precedent şi depăşeşte limitele diplomaţiei. Mai mult, ei cred ca incidentul va duce la tensionarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. "Este un fapt îngrijorător. Circumstanţele în cazul acesta pot fi foarte importante, dar oricum gestul diplomaţilor este foarte serios şi nu cred că este o iniţiativă proprie, mai degrabă este o exprimare a unei poziţii şi pe această cale care poate însemna ceva mult mai mult decât gestul în sine", a declarat analistul politic, Viorel Cibotaru.

"Sper că această acţiune a fost admisă doar de diplomaţii ruşi de la Chişinău şi nu a fost coordonată cu centrala de la Moscova. Dacă însă această acţiune de la Ambasada rusă de la Chişinău a fost coordonată cu conducerea centrală această situaţie se agravează simţitor asistăm la o tensionare intenţionată a procesului de reglementare a procesului transnistrean", a menţionat analistul politic, Anatol Ţăranu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu