Dinamizare în discuţiile Chişinău-Tiraspol. Explicaţiile celor două părţi

Embed:

Experţi de la Chişinău şi Tiraspol se vor întruni săptămâna viitoare într-o şedinţă pentru a discuta despre dosarele penale deschise pe numele unor funcţionari de pe ambele maluri ale Nistrului. Decizia a fost luată, astăzi, în cadrul întrevederii reprezentanţilor politici ai Chişinăului şi Tiraspolului, Victor Osipov şi Nina Ştanski.  

Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, a menţionat că problema dosarelor penale trebuie să fie soluţionată conform legislaţiei.

"Am convenit ca în acest domeniu să ne adresăm la Procuratura Generală a RM cu solicitarea de a delega un procuror de nivel înalt ca să putem avea o discuţie competentă şi corectă sub aspect legal şi să vedem care sunt soluţiile. Noi, vom încercva să găsim solutii dar intr-o manieră legală", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov. 

La rândul său, şefa departamentului de externe de la Tiraspol, Nina Ştanki, spune că situaţia privind dosarele penale constituie una dintre cele mai stringente probleme dintre Chişinău şi Tiraspol, care trebuie soluţionată cât mai curând.

"Pentru ca negocierile oficiale în formatul 5+2 să fie reluate sau continuate, este nevoie de creat nu anumite condiţii, dar premise. Printre aceste premise sunt elaborarea unor decizii preliminare, la nivel de grupuri de experţi, şi eliminarea tuturor formelor posibile de presiune, represiune şi, în primul rând, excluderea urmăririlor penale din motive politice", a spus şefa Depratamentului de Externe de la Tiraspol, Nina Ştanski.

Pe parcursului anului trecut, zeci de funcţionari de pe malul stâng al Nistrului s-au ales cu dosare penale pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Drept răspuns, aşa-numitele structuri de drept din regiune au deschis dosare penale pe numele mai multor oficiali de pe malul drept al Nistrului.

În cadrul reuniunii de astăzi dintre Victor Osipov şi Nina Ştanski s-a mai discutat despre colaborarea Chişinăului şi Tiraspolului în domeniul economic, cel al educaţiei şi telecomunicaţiilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu