Din toamnă, peste trei mii de elevi din țară vor învăța în condiții mai bune. Reparația școlilor, finanţate de Banca Mondială

Embed:

Peste trei mii de elevi din şase instituţii de învăţământ din ţară vor păşi de la întâi septembrie în şcoli renovate, dotate cu mobilier şi echipament modern. Lucrările de reparaţii, începute în 2017 şi finanţate de Banca Mondială, sunt gata în proporţie de 95 la sută. Alte 15 şcoli sunt pe lista de aşteptare, iar recent s-a decis să mai fie renovate încă două licee.

Unul dintre ele este Liceul "Ion Pelivan" din Răzeni, raionul Ialoveni, unde învaţă 897 de copii din şase sate. Directorul instituţiei spune că din milionul de dolari oferit de Banca Mondială s-ar putea repara acoperişul sălii de sport şi a cantinei, dar şi instala un sistem de ventilaţie.

"Sunt fisuri în acoperiş, am observat că pereţii sălii de sport deja încep a se deteriora, cade tencuiala. Noi în instituţie nu avem un sistem de ventilare. Se formează mucegai şi nu este bine pentru copii”, a spus Natalia Răileanu, directorul Liceului Teoretic "Ion Pelivan" din Răzeni.

"Mă deranjează aerul şi pereţii, sunt deterioraţi. Pentru a avea un rezultat frumos trebuie să ai şi condiţiile necesare", a zis o elevă.

Profesorii spun că, uneori, din cauza lipsei de aer curat, elevii se simt rău.

"E greu de lucrat pentru că lucrăm cu pirogravarea, cu gravarea, cu diferite instrumente electrice care fac şi gălăgie şi colb şi mirosul de ars. S-au simţit rău", a declarat Pavel Andriuţă, profesor de educaţia tehnologică.

Şi blocurile sanitare necesită reparaţii, iar cele existente sunt insuficiente.

"Suntem o şcolă de circumscripţie unde avem aproape 900 de elevi şi nu avem vicee în interior destule pentru a satisface necesităţile tuturor copiilor şi chiar şi a personalului. Vom renova în jur de 12 vicee. Avem sala de sport unde la fel lipsesc viceele şi duşurile", a menționat Natalia Răileanu, directorul Liceului Teoretic "Ion Pelivan" din Răzeni

Ministerul Educaţiei dă asigurări că lucrările de renovare din cele şase instituţii, unde reparaţiile sunt aproape de final, vor fi gata la timp.

"Cei care au vizitat la moment şcolile în care se face această reparaţie şi această modernizare nu pot să nu recunoască diferenţa radicală care există în ceea ce a fost până acum şi ceea ce este la moment. Am certitudinea că către întâi septembrie noi o să avem aceste şase şcoli date în exploatare", a spus  Igor Şarov, secretar general de stat, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

În total, cu ajutorul Băncii Mondiale vor fi renovate şi dotate cu echipament modern până la sfârşitul anului 2020, 23 de instituţii de învăţământ. Pentru lucrări sunt oferite 50 de milioane de dolari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu