Din rău în mai rău. Regiunea transnistreană, afectată de o criză economică fără precedent

Embed:

Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză economică fără precedent. Pentru anul curent, PIB-ul regiunii ar putea să se contracteze cu circa 10-12%, din cauza conjuncturii nefavorabile de pe malul drept al Republicii Moldova și de pe piețele externe - instabilitatea în Ucraina, recesiunea economică în Rusia și scăderea cererii în UE. Concluziile aparțin unui studiu publicat de Centrul Analitic Expert-Grup.

Criza economică a declanșat și alte două crize - socială și bugetară.

Criza socială se manifestă printr-o scădere a veniturilor populației (plăţi de peste hotare, salarii, venituri din activitatea de întreprinzător, transferuri sociale și pensii) - cu circa 30%, ceea ce a dus inevitabil și la o scădere drastică a consumului cu circa 21-22%.

La rândul său, criza bugetară s-a caracterizat printr-o creștere de aproape 4,5 ori a restanțelor salariale, atât în sectorul public, cât și în cel privat.

În consecință, autoritățile vor fi nevoie să continue măsurile de austeritate, mai ales din cauza unei capacități reduse de a acumula venituri fiscale, determinată de restrângerea activității economice.

Situația este agravată și de existența unui sistem fiscal ineficient în regiune - caracterizat prin lipsa TVA și pe axare excesivă pe impozitarea directă a firmelor -, dar și de acutizarea crizei demografice, în condițiile în care numărul de pensionari depășește numărul persoanelor angajate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu