Din decizia Curţii Constituţionale: Deputaţii trebuie să aleagă IMEDIAT un nou preşedinte al Parlamentului

Deputaţii trebuie să aleagă neîntârziat un nou preşedinte al Parlamentului. Este recomandarea Curţii Constituţionale, care, deşi spune că interimatul funcției de președinte al Parlamentului nu contravine normelor constituţionale, constată că statutul speakerului interimar este diferit de cel al preşedintelui titular al Legislativului.

"Curtea a constatat că Preşedintele interimar al Parlamentului are un statut provizoriu, prin instituirea interimatului urmărindu-se asigurarea continuităţii exercitării funcţiilor Parlamentului. Persoana care exercită interimatul funcţiei de Preşedinte al Parlamentului nu parcurge procedurile numirii în funcţie inerente unui Preşedinte titular al Parlamentului (vot secret) şi nici nu beneficiază de garanţiile exercitării funcţiei (revocarea prin votul secret a 2/3 din deputaţi). Astfel, dispoziţiile constituţionale enunţate exclud egalarea mandatului de preşedinte al Parlamentului cu interimatul acestei funcţii, prin care se asigură continuitatea exercitării funcţiilor Parlamentului, dar nu se pune începutul unui mandat deplin de preşedinte al Parlamentului", se menţionează în decizia CC.

Magistraţii mai spun că "deputaţii au obligaţia imperativă de a se subordona Constituţiei şi pentru asigurarea funcţionalităţii depline a instituţiilor statului". 

IATĂ concluziile magistraţilor:

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu