Din culisele Procuraturii. Viorel Morari: Dodon m-a întrebat de ce nu-l anchetăm pe Năstase

Embed:

Preşedintele Igor Dodon i-ar fi cerut fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari să îl ancheteze pe liderul PPDA, Andrei Năstase. Dezvăluirile au fost făcute chiar de Morari în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta a menționat că Dodon ar fi făcut această cerere în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o la reședința de la Condrița.

"Mai în glumă, mai în serios, domnul președintele Igor Dodon m-a întrebat de ce nu facem investigații în privința lui Andrei Năstase. Și atunci ripostarea mea a fost: Sigur că facem investigații, dar atunci reluăm și investigarea finanțării PSRM", a afirmat fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

În ceea ce privește investigarea finanțării PSRM, Morari a declarat că, dacă ar fi fost și acum șeful Procuraturii Anticorupție, ar fi solicitat ridicarea imunității deputaților socialiști Vladimir Odnostalco, Vasile Bolea, Corneliu Furculiță și Petru Burduja. Procurorii bănuiau că aceștia au beneficiat de împrumuturi de zeci de milioane de lei de la o firmă din Bahamas, prin intermediul companiei "Exclusiv-Media", care aparține lui Furculiță. Din acești bani, care nu ar fi fost indicați în declarațiile lor de venit, ar fi fost finanțat Partidul Socialiștilor.

"În circumstanțele în care se demonstra că nu au introdus împrumuturile respective în declarațiile privind veniturile și conflictul de interese, urma să inițiem cauze penale pe numele tuturor acestor deputați", a menţionat fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Deputatul Vladimir Odnostalco se apără și spune că a fost audiat doar în calitate de martor în acest dosar, care ar fi fost fabricat din motive politice, și îl acuză pe Viorel Morari că este folosit de opoziție pentru a pune presiuni pe PSRM.

"Opoziția încearcă să-l folosească în scopuri politice, încearcă să-l atragă de partea sa, deși acum câteva luni spuneau că acest om este pacostea justiției moldovenești", a spus deputatul PSRM, Vladimir Odnostalko.

Şi preşedintele fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă, susţine că dosarul este unul politic. 

"A fost un dosar care urmărea intimidarea Partidului Socialiştilor şi denigrarea. Absolut nefondat, abosolut nefiind vizată nicio persoană despre care spuneţi. Nicio persoană nu ştie despre existenţa acestui dosar", a comunicat președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiţă.

Vasile Bolea și Petru Burduja nu au reacţionat, deocamdată.

Deputatul socialist Grigore Novac a sărit în apărarea colegilor săi de partid.

"Acest dosar la care se referă domnul … inculpat, sau nici nu ştiu cum să-i zic, pentru că are şi el acolo un statut procesual penal are şi dumnealui", a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.

O altă dezvăluire interesantă a lui Morari în cadrul emisiunii s-a referit la scandalul de la Metalferos, de unde, potrivit acestuia, se delapidau săptămânal până la 10 milioane de lei. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție susține că directorul financiar al instituției, Serghei Catană,  care este nașul de cununie al președintelui Igor Dodon, l-a intimidat pe procurorul Eugen Rurac pentru a nu avansa în ancheta în această privință. Rurac și-a dat demisia din funcția de procuror și a înaintat un raport în legătură cu motivele plecării sale.

- Dumnealui a făcut și un raport, în care a invocat că a fost intimidat în legătură cu efectuarea investigației.
- A fost intimidat de către cine?
- De către reprezentanții Metalferos.
- Cine l-a intimidat?
- Serghei Catană!, a comentat fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Contactat de Publika TV, Eugen Rurac nu a vrut să comenteze declarațiile fostului șef și a spus doar că a depus un raport la Procuratura Anticorupție în care a anunțat că nu vrea să investigheze acest caz. Am sunat și la compania Metalferos, însă de la anticamera lui Serghei Catană ni s-a spus că acesta lipsește de la lucru din motive personale.

Catană a fost numit director financiar în 2007, când Igor Dodon ocupa funcția de ministru al Economiei.

loading...

Lasă un comentariu