Din cauza lui Julian Assange, Guvernul londonez ameninţă că va lua cu asalt ambasada ecuadoriană

Embed:

Guvernul londonez ameninţă că va lua cu asalt ambasada ecuadoriană de la Londra, în cazul în care Quito va oferi azil politic fondatorului WikiLeaks. Reacţia a venit după ce, potrivit presei britanice, preşedintele ţării ar fi declarat că va da aviz pozitiv solicitării lui Julian Assange.

"Astăzi am primit ameninţări din partea Marii Britanii. O notă în scris stipulează că sediul ambasadei noastre de la Londra ar putea fi luat cu asalt dacă Ecuadorul refuză să îl predea pe Jullian Assange", a declarat Ricardo Patino, ministrul ecuadorian de Externe.

Oficialii ecuadorieni nu s-au lasat însă intimidaţi de ameninţări. Ministrul de Externe al Ecuadorului a declarat că ţara sa nu este colonie britanică.

Chiar dacă va obţine azil politic, autorităţile britanice ar putea să-l aresteze pe Julian Assange. Potrivit avocaţilor săi, fondatorul WikiLeaks va fi protejat doar dacă va părăsi teritoriul ambasadei, unde se ascunde de opt săptămâni, cu o maşină diplomatică. Sediul diplomaţiei ecuadoriene se află însă la primul etaj al unei clădiri, supravegheată non-stop de poliţia britanică. 

Noaptea trecută, pe străzile capitalei ecuadoriene, sute de persoane au ieşit să protesteze faţă de ameninţările Marii Britanii.

Publika.md aminteşte că Jullian Assange, un ziarist şi editor australian în vârstă de 39 de ani, a devenit cunoscut în întreaga lume după ce siteul WikiLeaks, al cărui fondator este, a pubicat sute de mii de documente secrete ale diplomaţiei americane. Suedia cere extrădarea lui pentru a fi judecat pentru viol şi hărţuire sexuală. Assange neaga acuzaţiile şi spune că acestea ar fi orchestrate la Washington.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu