Din cauza indiferenţei autorităţilor, Moldova ratează fonduri de milioane de euro din partea Organizaţiei Mondiale a Turismului

Embed:

Moldova ratează fonduri de milioane de euro din partea Organizaţiei Mondiale a Turismului. Deşi nu a participat la nicio adunare generală, ţara noastră cotizează anual 20 de mii de euro, din 2009. Mai mult, Moldova nu a înaintat niciun proiect de finanţare a turismului.

Din anul 2001, Moldova este membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Turismului. Din 2009, această instituţie alocă fonduri băneşti pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, prioritar în ţările sărace sau în curs de dezvoltare. În ultimii doi ani, însă, Moldova nu s-a prezentat la lucrările Adunării Generale a organizaţiei.

"Se fac multe proiecte transfrontaliere care au o susţinere financiară colosală, până la zeci de milioane de euro, pe când autorităţile nu au înaintat niciun proiect şi nu au argumentat niciun proiect", a declarat Sevastian Botnari, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

În 2009, Moldova a ratat participarea la un proiect de dezvoltare a infrastructurii turistice din delta Prutului, în valoare de peste 25 de milioane de euro. Banii, alocaţi Guvernului român, urmau să ajungă şi la noi.

"Agentul economic nu poate participa la propuneri de proiecte între state, trebuie să vină iniţiativa din partea statului", a explicat Oleg Melniciuc, director agenţie de turism.

Autoritatea de stat, responsabilă de astfel de proiecte, este Agenţia Turismului. Din 2009, Moldova nu a mai participat la nicio adunare a Organizaţiei Mondiale a Turismului. Ludmila Dumitraş, directorul Agenţiei Turismului, singura instituţie de stat responsabilă de promovarea ţării ca destinaţie turistică, a refuzat să ofere vreo explicaţie.

În 2012 Moldova nu va putea beneficia de finanţări din partea Organizaţiei Mondiale a Turismului pentru neparticipare la lucrările Adunării Generale, care a avut loc în perioada 8-14 octombrie în Coreea de Sud.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu