Din 27 martie, inspectorii fiscali vor verifica prețurile în farmaciile, magazinele și depozitele din țară. Oamenii sunt rugați să anunțe fiscul, dacă observă scumpierea produselor sociale

Începând cu data de 27 martie 2020, Serviciul Fiscal de Stat în comun cu Inspecția Financiară va desfășura zilnic verificări la farmacii, unități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, în scopul verificării respectării modului de formare a prețurilor de comercializare a produselor social importante, informează Serviciul Fiscal.

În același timp, în cazul în care consumatorii constată o majorare a prețurilor la mărfurile social importante, față de perioadele anterioare, aceștia pot informa Serviciul Fiscal de Stat la Linia de apel 0 8000 1525. 

LISTA

produselor  social importante

(pozițiile tarifare conform Nomenclaturii combinate a mărfurilor)

1. Pîine1 de pînă la 600 grame (1905)

2. Colacide pînă la 300 grame (1905)

3. Lapte de consum de vaci cu un conţinut de grăsimi de pînă la  2,5% inclusiv (cu excepţia laptelui ultrapasteurizat – UHT)3 (0401)

4. Chefir cu un conţinut de grăsimi de pînă la 1,0% inclusiv (0403)

5. Brînză de vaci proaspătă cu un conţinut de grăsimi de pînă la 5% inclusiv, fără adaosuri (0406)

6. Smîntînă din lapte de vaci cu un conţinut de grăsimi de pînă la 10% inclusiv (0401)

7. Unt din lapte de vaci cu un conţinut de grăsimi de pînă la 79,0% inclusiv (0405)

8. Ulei de floarea-soarelui, cu excepţia uleiului dezodorizat4 (1512)

9. Făină de grîu, cu excepţia făinii din grîu durum5 (1101)

10.  Orez, cu excepţia orezului de specialitate6 (1006)

11.  Hrişcă (1008)

12.  Crupe, inclusiv griş şi fulgi de ovăz (1103, 1104)

13.  Preparate pentru sugari şi preparate pentru copii de vîrstă mică7 (0402)

Note: 

1  Doar pîinea neambalată şi nefeliată, la fabricarea căreia se utilizează făină de grîu de calitatea I şi II, apă, sare alimentară, drojdie de panificație și aditivi pentru prevenirea bolii mesentericus.

2 Doar colaci neambalați, la fabricarea cărora se utilizează făină de grîu, apă, sare alimentară, drojdie de panificaţie şi aditivi pentru prevenirea bolii mesentericus.

3  Lapte supus procesului de ultrapasteurizare – produsul este expus la o temperatură foarte înaltă pe o perioadă foarte scurtă de timp (135º C timp de 2-4 secunde).

4 Ulei de floarea-soarelui purificat de substanţele volatile gustative şi aromatice caracteristice.

5  Produs obţinut prin măcinare, din grîu Triticum durum, la care tărîţele şi germenii se îndepărtează, iar endospermul se macină pînă la gradul de mărunţire corespunzător.

6 Orez de specialitate (orez Basmati, Jasmin, sălbatic, negru, roşu, mixt (multicolor), Carnaroli, Arborio).

7  Produse definite conform Hotărîrii Guvernului nr. 338 din 11 mai 2011 „Pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind formulele de început şi formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari şi copii mici”.

 

loading...

Lasă un comentariu