Din 2012, am putea avea buletine de identitate biometrice cu cip

Embed:

Începând cu anul viitor, vom avea buletine de identitate biometrice cu cip. Acestea vor avea mărimea unui card bancar şi o fişă de însoţire, de care vom avea nevoie doar la alegeri, pentru a putea fi aplicată ştampila de vot. Schimbarea se va produce chiar de pe 1 ianuarie, dacă noul proiect de modificare a legii, elaborat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor va fi avizat de Guvern şi votat de Parlament.

"Odată cu definitivarea registrului electronic al alegătolrilor va dispărea şi această fişă şi în acest buletin de tip nou va fi toată informaţia, inclusiv adresa. Mergem pe calea statelor din comunitatea europeană", a spus directorul general al CRIS "Registru", Sergiu Răilean.

Noul proiect de lege mai prevede documentarea, livrarea şi perfectarea actelor de identitate la domiciliu. Pentru aceste servicii se va percepe o taxă suplimentară de, cel mult, 50 de lei. Dacă proiectul va fi implementat, de acest serviciu vor putea beneficia, pentru început, doar cetăţenii care locuiesc în raza municipiului Chişinău.

Totodată, începând cu 16 decembrie, moldovenii aflaţi peste hotare îşi pot perfecta actele de identitate la consulatele şi ambasadele Republicii Moldova din ţările-gazdă. Ei vor trebui să achite, în plus, o taxă consulară simbolică care va fi stabilită de Ministerul de Externe. Cetăţenii Republici Moldova, inclusiv cei de peste hotare, care vor dori să-şi perfecteze buletinul şi paşaportul, nu vor mai fi obligaţi să prezinte actele de stare civilă.

"Vin în confortul cetăţeanului, iar pe de altă parte, creăm condiţii pentru a eradica actele de corupţie", a menţionat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip.

Proiectul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor mai prevede perfectarea buletinului şi a paşaportului fără prezentarea livretului militar.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu