Diazepam, de negăsit în farmaciile din ţară. Pacienţii, DISPERAŢI. Ce spun reprezentanţii Agenţiei Medicamentului

Embed:

De aproape o lună, medicamentul Diazepam este de negăsit în farmaciile din ţară. Bolnavii care suferă de epilepsie se tem pentru viaţa lor şi asta pentru că depind de acest preparat.

O femeie din Capitală a ajuns în pragul disperării pentru că de câteva luni caută acest medicament pentru băiatul ei de doar şapte ani, dar în zadar. Mai grav este nu există alternativă pentru acest preparat.

Diana Boţan spune că ultimele doze pe care le-a primit au fost în luna iulie. Din cele 10 prescrise de medicul de familie, ea a primit doar cinci. Consultanții rețelelor farmaceutice spun că stocurile cu acest medicament s-au epuizat încă la începutul lunii august.

"Pentru copilul meu, asta este o situaţie critică, deoarece făcând o viroză, avea febra 39,5, a intrat în status epileptic. Graţie stocurilor pe care le-am avut, da, ne-am descurcat, însă, în continuare nu ştiu cum să soluţionăm problema aceasta, căci nu există medicamentul în farmacii", a menţionat Diana Boţan.

Femeia spune că a apelat după ajutor pe rețelele de socializare, dar şi la rude, care au găsit câteva doze, ultimele, practic, în farmaciile din raioane, dar, acestea sunt insuficiente. În speranţa că va fi ajutată, Diana a apelat şi la Agenţia Medicamentului, însă, mare i-a fost mirarea atunci când reprezentanţii instituţiei în loc să o ajute, i-au reproşat că nu și-a făcut rezerve.

"Am rămas indignată, apelând la Agenţia Naţională a Medicamentului, domnul de acolo să-mi spună, păi trebuia să aveţi grijă din timp dacă doriţi să aveţi medicamentul acesta", a subliniat femeia. 

Publika a încercat să obţinem o reacţie de la Ministerul Sănătăţii, însă serviciul de presă al instituţiei a precizat că responsabili de supravegherea pieţii farmaceutice sunt doar cei de la Agenţia Medicamentului și că ei nu ştiu nimic despre lipsa acestui preparat. Iniţial, responsabilii agenţiei au recunoscut faptul că medicamentul nu se mai găseşte în farmacii, însă nu au putut explica şi motivul absenței lui. În afara camerei de luat vederi, aceştia au declarat că agenţia nu monitorizează dacă în farmacii lipsește un medicament sau altul. La insistența postului de televiziune de a oferi un răspuns clar, într-un final, consilierul directorului general al agenţiei a dat asigurări că, în următoarele zile, medicamentul va ajunge în farmacii.

"Medicamentul dat, Diazepam, tub rectal pentru copii, care se foloseşte inclusiv şi pentru copii, este deja importat în ţară, este la etapa de laborator şi în două zile va apărea pe piaţa farmaceutică, în spitale şi în farmaciile din ţară", a declarat Vlad Terr, consilierul directorului general al Agenţiei Medicamentului.

Epilepsia este o patologie care provoacă crize convulsive la un interval de cel puţin 24 de ore. Potrivit datelor oficiale, anul trecut, numărul persoanelor epileptice din ţara noastră a ajuns la aproape 16 mii, dintre care 2.515 sunt copii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu