Diaspora VOTEAZĂ: Cu ce gânduri s-au prezentat la urne moldovenii din străinătate

Moldovenii stabiliţi în străinătate îşi pot exercita dreptul constituţional la cele 100 de secţii de votare deschise peste hotare. Birourile electorale activează în 33 de țări: 40 - în sediul misiunilor diplomatice, iar 60 în alte locuri stabilite din timp. 

Cele mai multe secții de votare, 25 la număr, au fost deschise în Italia.

"În Republica Italiană, secţiile de votare deschise activează în regim normal. Este vorba despre secţiile de votare care sunt în perimetrul unde au avut loc cutremurul. Este vorba despre secţiile de votare din Perugia, Secţia din Mestre, din Bergamo, din Ancona şi două secţii de votare deschise în Roma", a precizat președintele CEC, Alina Rusu. 

În România au fost deschise 11 secţii. Acolo, procesul electoral se desfăşoară fără abateri:

"Suntem dotaţi cu toate cele necesare. Am solicitat cantitatea maximă de buletine care pot fi alocate pentru o secţie de votare. Aşteptăm alegători." 

"Ne dorim o schimbare în bine, reformarea legilor, mai mult în favoarea poporului, bineînţeles şi să descoperim cine a furat miliardul, dacă tot se fac glume pe seama asta."

"Am votat astăzi ca poate cândva să pot să mă mai întorc în ţară. Sunt căsătorită aici, dar urmăresc ce se întâmplă în ţară şi sper să fie bine."

Citește și: Alegeri prezidențiale 2016: Pentru cine votează moldovenii aflați la Iași (VIDEO)

În Rusia activează opt secţii de votare, iar în Statele Unite ale Americii - şapte.

Pentru diaspora din Franţa au fost deschise şase secţii. La sediul misiunii diplomatice din Paris, moldovenii au aşteptat minute bune pentru a-şi vota preşedintele.

Cozi au fost şi în Marea Britanie, la cele două secţii de votare deschise în Londra.

Potrivit rise.md, mai mulți cetățeni moldoveni, cu reședința în Norvegia sau Danemarca, au parcurs sute de kilometri pentru a vota la secția de votare din Stockholm – singura din țările scandinave:

"Nu este datorie, dar este obligaţiunea fiecărui cetăţean să iasă şi să voteze pentru un viitor mai bun pentru republica noastră."

Secţia de votare de la Tokio s-a închis deja, din cauza diferenţei de fus orar.  În Japonia s-au prezentat la urne 25 de moldoveni.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu