Diaspora investește în localităţile de baştină din Moldova

Embed:

Chiar dacă au plecat departe de casă, conaționalii noștri de peste hotare tot mai des investesc în proiecte de dezvoltare la baştină.

O astfel de iniţiativă este în proces de realizare în satul Mereni din Anenii Noi. Aici sunt în plină desfășurare lucrările de restaurare a parcului central. Autorităţile locale, dar şi partenerii de dezvoltare au alocat circa 700 de mii de lei. Tot aici va apare în curând un havuz. 10 mii de dolari pentru instalarea acestuia au venit tocmai din Statele Unite. Banii au fost suficienți pentru a cumpăra toate cele necesare: țevi, filtre, pompe.

"Havuzul acesta va deveni un monument arhitectural şi un obiect de cultură. Mi-am dorit să fac această investiţie pentru că ar fi frumos. Mi-ar plăcea să fie acest havuz în sat la noi", a spus Arcadii Lungu, stabilit în SUA.

Acum concetățenii noştri stabiliți peste hotare, vor putea să-și ajute țara și mai mult. Intenţiile vor fi susţinute de Guvern datorită programului "DAR 1+3", recent aprobat, care presupune o colaborare largă cu diaspora.

Iar asta înseamnă că moldovenii de peste hotare care vor să facă lucruri bune la baştină, ar putea pretinde, în acest scop, la bani din buget şi să implementeze proiecte importante pentru țară.

"Ştiu multe persoane care îşi fac griji pentru ţara în care s-au născut şi unde au crescut. Deşi sunt realizaţi în alte părţi şi o duc foarte bine. Nu poţi rupe din inimă acest lucru, locul de baştină", a spus Arcadii Lungu, stabilit în SUA. 

De finanțare din bugetul de stat vor putea beneficia proiectele destinate dezvoltării infrastructurii. Sunt salutate și ideile de protejare a mediului înconjurător, promovare a turismului și organizarea diferitor evenimente și festivaluri. Programul "DAR 1+3" va demara la începutul anului viitor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu